• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
досить давно займаюсь перекладами текстів пісень
А власні вірші пишете? Стало цікаво які у вас взаємини з поезією окрім перекладу пісень, де, як відомо, не завжди є змога зробити добрий римований переклад.

А власні вірші пишете? Стало цікаво які у вас взаємини з поезією окрім перекладу пісень, де, як відомо, не завжди є змога зробити добрий римований переклад.
Вірші Остера - "+". Та вони, здається, з'явилися у період дитинства мого сина, а у період мого був цикл віршів типу "Иван Топорышкин пошёл на охоту...). Вірші римовані (автора зразу не пригадаю), але теж вважалися дисидентськими (тобто - дітям подобається, вони бачать певний сенс, а дорослі говорять - повна нісенітниця).
Вважаю, що закласти у вірш-пиріжок ритмічність (без рими) і, бажано, якийсь наскрізний сюжет - це вже певний професійний рівень. Дещо прочитав у процесі перегляду і побачив - буває, коли формальні правила виконуються, але у віршику немає якогось драйву (ритмічності) і він - про "на городі бузина...".

Стосовно власних віршів: якось один знайомий поділився своєю інформацією. Він писав вірші (як хоббі, основна професія зовсім інша). З часом їх прилаштовував певним виконавцям і навіть був концерт, де виконували тільки пісні його авторства. Саме тоді до нього звернувся один дуже відомий виконавець (можна умовно визначити - працює у помірковано-попсовому напрямі) і запропонував написати текст до вже наданої ним готової мелодії (але з умовою - вірш англійською мовою). Виявляється - це типовий випадок для сучасного пісенного процесу. Вірш він написав - з парадоксальним сюжетом на астрономічну тему і аудіокліп було записано. Тоді я і подумав - а чому б не зробити паралельний український варіант пісні, підлаштувавшись під дану мелодію і сюжет? Зробив, одночасно призначивши головним персонажем зовсім іншу діючу особу (у відповідності з реаліями техн. прогресу на сьогодні - це автору англ. варіанту не дуже сподобалося).

Більше подібних експериментів не робив, зважаючи на те, що поезія у сучасному світі (умовно віднесу до цього часового відрізку період ~ 50 р.) вже кваліфіковано висловилася на всі актуальні соціально-політичні, філософські теми сучасності (лірику не чіпаю). Вважаю - зараз більшою потребою є доведення кращих зразків пісенної поезії (умовно кажучи - шедеврів) до тих, хто здатен це зрозуміти (і відповідно змінюватись).
А римований переклад, що +/- налаштований відповідно до мелодики твору, дійсно важко робити (особливо у напрямі укр.(рос.) - англ.). Наприклад, даю завдання ШІ - він формує "заготовку" (переклад), далі я підправляю його по змісту, сенсу, додаю римування (використовуючи Гугл-словник). Далі ШІ це перевіряє і формулює: було б ідеально, якби не зважати на те, що для римування ти застосував евфемізми, австралізми і т.п. (тобто, пересічному англомовному глядачу буде не зовсім зрозуміло, або не комфортно). Наступаючи на горло власній пісні, підлаштовуюсь під вимоги такого глядача - частково вбиваю римування. Набагато легше перекладати у зворотному напрямі - при римуванні є поле для маневрів: у перекладі можна змінити якесь слово на споріднене (або й інше) додати якусь коротку фразу - якщо це в контексті і не змінює суті оригіналу.

"Иван Топорышкин пошёл на охоту...). Вірші римовані (автора зразу не пригадаю), але теж вважалися дисидентськими (тобто - дітям подобається, вони бачать певний сенс, а дорослі говорять - повна нісенітниця).
Хармс. У нього не лише вірші такі, а й короткі оповідки, мені у підлітковому віці подобалися - абсурдні, і через це смішні :)
Дещо прочитав у процесі перегляду і побачив - буває, коли формальні правила виконуються, але у віршику немає якогось драйву (ритмічності) і він - про "на городі бузина...".
Щось ви нагородили городу :-) Це мова про пиріжки чи про які вірші? По типу "на городі бузина" можна написати у будь-якому жанрі, і при цьому дотриматися правил віршування.
Драйв і ритмічність взагалі різні поняття. І вони обоє не мають стосунку до змісту.
Чи ви не про зміст? Тоді цей фразеологізм тут не годиться. Краще цей: хто в ліс, хто по дрова. Якщо ви мали на увазі збої в ритмі. Хоча коли кажуть, що твір про щось, то мова саме про зміст. Чи ви мене тролите? :-)

Стосовно власних віршів
Ясно - від поезії ви далекі :-) Навіть боюся попросити показати ваш переклад пісні на українську :ги:

Останнє редагування:
Та пишуться потроху, куди вони дінуться.

От свіженький, уже без підбитих складів молотком:

ніч тихо ходить по квартирі
і вимикає метушню
лягай і завтра буде легше
сьогодні досить воювать

Якщо хочеш, ще накидаю.
Згадай всі мої настанови і склади віршик-пиріжок на побутову тему. Не забудь про цікаве закінчення!

Щось ви нагородили городу :-) Це мова про пиріжки чи про які вірші? По типу "на городі бузина" можна написати у будь-якому жанрі, і при цьому дотриматися правил віршування.
Драйв і ритмічність взагалі різні поняття. І вони обоє не мають стосунку до змісту.
Чи ви не про зміст? Тоді цей фразеологізм тут не годиться. Краще цей: хто в ліс, хто по дрова. Якщо ви мали на увазі збої в ритмі. Хоча коли кажуть, що твір про щось, то мова саме про зміст. Чи ви мене тролите? :-)

Ясно - від поезії ви далекі :-) Навіть боюся попросити показати ваш переклад пісні на українську :ги:
Я про те, що у віршах-пиріжках трапляється, коли зміст одного рядка не має жодної кореляції зі змістом іншого (навіть натяку на це). Якщо такі правила - то я від них не в захваті. Звичайно я не тролю співбесідника - тому і не розміщую у тексті усміхнені мордочки (за винятком, коли троль встряє у чужу розмову і заважає).
Так, поняття різні. У даному випадку я хотів сказати, що у таких віршиках буває певна цільність (мабуть керована ритмічністю) - коли все прочитується як на одному диханні. Коли цього немає - от тоді "хто в ліс..."

Як кажуть: "на вкус и цвет..."

Я про те, що у віршах-пиріжках трапляється, коли зміст одного рядка не має жодної кореляції зі змістом іншого (навіть натяку на це)
Можете навести приклад? Тільки, будь ласка, вірш того, хто вважається
здібним автором, а не того, хто тільки вчиться писати вірші і ліпить казна що. Де воно трапляється, де ви читаєте вірші?

Останнє редагування:
За правилами якраз має бути зв'язна розповідь.
Ви дуже мало знаєте про цей жанр, а зробили вже купу висновків :-)
Про цей жанр у мене склалися враження лише з цієї теми: подивився на початку, потім навмання перегортав десь зсередини.
Тепер вже є переконання (не враження), що для мого напряму це ніяк не допоможе (на початку були певні сподівання).

Про цей жанр у мене склалися враження лише з цієї теми: подивився на початку, потім навмання перегортав десь зсередини.
Ви мене неймовірно здивували.
Почитати твори майстрів - ні. Складати враження про жанр на основі чийогось спілкування з ШІ - так. ( і я навіть не знаю чиї твори ви тут брали за основу, може того ж самого ШІ). І потім на основі цього недолугого спілкування з ботом думати використати цей жанр для себе 🙄 Як в анекдоті:
— Абраме, не зрозумію, чому всі кричать: “Паваротті — талант! Ах, який голос!”. Він же фальшивить і картавить.
— А ти що, був на його концерті?
— Та ні, мені вчора Моня наспівав.

Але ви праві: ви використовувати не зможете. Щоб писати справжні пиріжки, треба мати хист і не шкодувати часу на допрацювання.

Останнє редагування:
А це вам просто для загального розвитку наша пиріжкова пісня ))
+. Розвинувся. Та у мене зовсім інший напрям - обробка музичних (відео) шедеврів світового рівня (соціально-політичні, історичні, філософські теми). От коли трапиться, що GPT зробить зауваження: ось цей англійський фрагмент написано у пиріжковому стилі (напевне, у нього вже достатня кваліфікація, хоча і значно менша, ніж у вибраному мною напрямі) - тоді і буду вирішувати цю проблему.

Назад
Зверху Знизу