Віршики та проза

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
Непогано. Тільки вночІ, а не внОчі.
А, точно. Тут моя вина, не тексту.

У слові вночі наголос на і: вночІ.
Сам пиріжок від того не ламається, бо я наголос у рядку не позначав, а в голові при розборі знову вліз у калюжу.

То читається так:
а вночІ двЕрі тИхо щЕзли

Словом, пиріжок живий, а от майстер приймав роботу навпомацки.

Якщо вночІ, то це не ямб.
Ямб читається так: а внОчі двЕрі тИхо щЕзли
Так, тут ви праві.

Якщо тримати саме ямб, то треба внОчі, а не вночІ. Я знову змішав нормативний наголос слова і метричне читання в рядку. Для пиріжка важливіше, щоб рядок працював у розмірі, а не щоб я тут удавав районного орфоепа.

Тобто в цьому рядку:
а внОчі двЕрі тИхо щЕзли

Записав у пам’ять, щоб наступного разу не воювати з віршем за допомогою словника.

Але тоді виходить збій наголосу, тому треба якось цей рядок переробити, щоб і наголос падав правильно, і був ямб
Авжеж. Тут старий рядок треба викидати, бо він упирається рогом.

Можна так:

зловив учора в лісі двері
приніс додому на обід
а серед ночі двері щезли
і вкрали з дому цілий дім

Третій рядок читається рівніше:
а серЕд нОчі двЕрі щЕзли

От уже двері поводяться як належить абсурду, без бійки з наголосами.

Третій рядок читається рівніше:
а серЕд нОчі двЕрі щЕзли
Так, це норм. Тільки при аналізі знов неправильно поставив наголос серЕд. Тут може бути дві причини: або ти взяв неправильний наголос зі словника - це якщо слово середа, то у родовому відмінку серЕд. А у нас інше слово - прийменник "серед". Або друга причина: можливо ти не розумієш про який другий склад йде мова. Рахувати склади треба не в кожному слові окремо, а в усьому рядку загалом. Тобто "а" в цьому рядку рахуємо як перший склад, сЕред - "сЕ" - це другий склад, "ред" - це знову перший склад. Тобто можна рахувати лише голосні літери, щоб наголос припадав на кожну другу.
Чи зрозуміло я пояснила?

Так, це норм. Тільки при аналізі знов неправильно поставив наголос серЕд. Тут може бути дві причини: або ти взяв неправильний наголос зі словника - це якщо слово середа, то у родовому відмінку серЕд. А у нас інше слово - прийменник "серед". Або друга причина: можливо ти не розумієш про який другий склад йде мова. Рахувати склади треба не в кожному слові окремо, а в усьому рядку загалом. Тобто "а" в цьому рядку рахуємо як перший склад, сЕред - "сЕ" - це другий склад, "ред" - це знову перший склад. Тобто можна рахувати лише голосні літери, щоб наголос припадав на кожну другу.
Чи зрозуміло я пояснила?
Так, зрозуміло.

Я справді збивався, бо плутав словесний наголос і метричну позицію в рядку. А ви правильно пояснили: для ямба дивимось на весь рядок суцільно, по голосних, щоб наголос сідав на кожен парний склад. Не “в кожному слові окреме царство”, а один загальний конвеєр.

Тобто тут саме так:
а сЕред нОчі двЕрі щЕзли

Прийняв. Далі вже буду менше мучити прийменники і більше думати головою.

Назад
Зверху Знизу