А власні вірші пишете? Стало цікаво які у вас взаємини з поезією окрім перекладу пісень, де, як відомо, не завжди є змога зробити добрий римований переклад.
Вірші Остера - "+". Та вони, здається, з'явилися у період дитинства мого сина, а у період мого був цикл віршів типу "Иван Топорышкин пошёл на охоту...). Вірші римовані (автора зразу не пригадаю), але теж вважалися дисидентськими (тобто - дітям подобається, вони бачать певний сенс, а дорослі говорять - повна нісенітниця).
Вважаю, що закласти у вірш-пиріжок ритмічність (без рими) і, бажано, якийсь наскрізний сюжет - це вже певний професійний рівень. Дещо прочитав у процесі перегляду і побачив - буває, коли формальні правила виконуються, але у віршику немає якогось драйву (ритмічності) і він - про "на городі бузина...".
Стосовно власних віршів: якось один знайомий поділився своєю інформацією. Він писав вірші (як хоббі, основна професія зовсім інша). З часом їх прилаштовував певним виконавцям і навіть був концерт, де виконували тільки пісні його авторства. Саме тоді до нього звернувся один дуже відомий виконавець (можна умовно визначити - працює у помірковано-попсовому напрямі) і запропонував написати текст до вже наданої ним готової мелодії (але з умовою - вірш англійською мовою). Виявляється - це типовий випадок для сучасного пісенного процесу. Вірш він написав - з парадоксальним сюжетом на астрономічну тему і аудіокліп було записано. Тоді я і подумав - а чому б не зробити паралельний український варіант пісні, підлаштувавшись під дану мелодію і сюжет? Зробив, одночасно призначивши головним персонажем зовсім іншу діючу особу (у відповідності з реаліями техн. прогресу на сьогодні - це автору англ. варіанту не дуже сподобалося).
Більше подібних експериментів не робив, зважаючи на те, що поезія у сучасному світі (умовно віднесу до цього часового відрізку період ~ 50 р.) вже кваліфіковано висловилася на всі актуальні соціально-політичні, філософські теми сучасності (лірику не чіпаю). Вважаю - зараз більшою потребою є доведення кращих зразків пісенної поезії (умовно кажучи - шедеврів) до тих, хто здатен це зрозуміти (і відповідно змінюватись).
А римований переклад, що +/- налаштований відповідно до мелодики твору, дійсно важко робити (особливо у напрямі укр.(рос.) - англ.). Наприклад, даю завдання ШІ - він формує "заготовку" (переклад), далі я підправляю його по змісту, сенсу, додаю римування (використовуючи Гугл-словник). Далі ШІ це перевіряє і формулює: було б ідеально, якби не зважати на те, що для римування ти застосував евфемізми, австралізми і т.п. (тобто, пересічному англомовному глядачу буде не зовсім зрозуміло, або не комфортно). Наступаючи на горло власній пісні, підлаштовуюсь під вимоги такого глядача - частково вбиваю римування. Набагато легше перекладати у зворотному напрямі - при римуванні є поле для маневрів: у перекладі можна змінити якесь слово на споріднене (або й інше) додати якусь коротку фразу - якщо це в контексті і не змінює суті оригіналу.