Українське кіно: що подивитися, — ПРОПАЛА ГРАМОТА

Статус: Offline
Реєстрація: 19.04.2010
Повідом.: 14792
Українське кіно: що подивитися, — ПРОПАЛА ГРАМОТА

Фільм був під забороною 11 років

1_66059090e51f2.jpg


Художній фільм кіностудії ім. О. Довженка був під забороною понад десятиріччя.

Фільм був відзнятий режисером Борисом Івченком у 1972 році.

Сюжетом став однойменний твір Миколи Гоголя. Козаки мають дістатися до Петербургу, щоб передати цариці грамоту гетьмана. Тернистий шлях парубків сповнений веселих історій і подій.

Сценарист Іван Драч, за його власними спогадами, "переписував текст разів сім чи вісім - то керівників не влаштовували якісь шматки, то через брак коштів доводилося викидати цілі епізоди. Від Гоголя в результаті лишилося дуже мало". Сценарист використав посилання й на Квітку-Основ’яненка, Марка Кропивницького, Олекси Сторожанка, народні пісні, повір’я й козацькі перекази. "Все це перетворило фільм ледь не на перше серйозно переосмислення козацької та української історії в рамках радянського кіно, яке доволі іронічно було подано в обгортці розважального комедійного- пригодницького кінематографа", — пишуть рецензенти Довженко-центра.

Виробництво фільму завершили 1972 року. Після представлення кінцевої версії стрічки партійним чиновникам-цензорам її заборонили до показу: «ідеологічно» не сподобалася кінцева версія фільму.

"А потім він зберігся знаєте де? У начальства нашого партійного були свої проекції. Голова Ради міністрів, Ляшко такий. Ляшко любив цей фільм і весь час тримав його у своїй шухляді. І коли приїжджали іноземні гості, то вони там випивали, і він потім казав, дайтє, пустітє мнє етіх козачков. Таким чином ці "козачки" – "Пропала грамота" збереглась у бонзи", — згадував Іван Драч.

Тож глядачі змогли побачити стрічку після 1983 року, але навіть не у широкому прокаті.

У фільмі знялись Іван Миколайчук, Хведір Стригун, Лідія Вакула, Земфіра Цахілова, Михайло Голубович, Володимир Глухий, Василь Симчич, Анатолій Барчук.




Іван Миколайчук виконав більшу частину режисерської роботи. Він долучився і до музичного оформлення: запросив до роботи тріо «Золоті ключі» (Марічка Миколайчук, Ніна Матвієнко, Валентина Ковальська), підібрав народні пісні й «Козацький марш», що звучить лейтмотивом фільму. Нині стрічка посідає 12 місце у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. Рейтинг був складений Національним центром Олександра Довженка. Стрічку можна переглянути за посиланням

Також ви можете подивитися
Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент у цьому розділі

Джерело: 057.ua

Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент у цьому розділі
 
Назад
Зверху Знизу