https://www.facebook.com/share/p/1HuwQSzKmy/
Продовжу тему мобілізації.
Зараз буде по лезу. Посягну на «святе», на клятву Гіппократа!
Насправді це стосується не лише мобілізації, а власне і діючих військовослужбовців. Як правильно зазначив Маркус про процедуру проходження ВЛК пораненими військовослужбовцями: «Це акт суцільного приниження!». Повністю погоджуюся з цим. Але ВЛК військових присвячу окремий допис. Поки що про мобілізованих.
В суспільстві закріпилася стійка думка, що якщо ми говоримо про «незаконну мобілізацію», то повна вина та відповідальність покладається виключно на ТЦК. Іноді показовими історіями обшуків кабінетів керівників ТЦК, врученням підозри у кримінальному провадженні посадових осіб ТЦК, гучними справами (такими як побиття працівником ТЦК вчителя в Харкові) нас підгодовують і градус напруги збільшується з геометричною прогресією. І в цій історії майже в тіні залишаються ті, хто дійсно має нести відповідальність згідно із законом. Це лікарі, які увійшли до складу військово-лікарських комісій.
Усім відомо, що довести в суді лікарську помилку майже нереально. Притягнути до кримінальної відповідальності лікаря за неналежну медичну допомогу фактично неможливо, бо в основі таких справ буде лежати висновок експерта, який знову ж таки є лікарем. Але в цивільному житті ти можеш обрати іншого лікаря, можеш обрати інший лікувальний заклад, але якщо тебе мобілізують, тебе ведуть до лікаря – члена ВЛК, як барана на заклання.
Лікарі, які є дійсно справжніми лікарями, здебільшого відмовляються входити до складу ВЛК, яке підпорядковується ТЦК. Залишаються функціонери, які готові виконувати вказівки згори, закривати очі на діагнози та стани, робити вигляд, що не помічають, як «доставлений» перебуває під тиском працівника ТЦК, який стоїть над головою лікаря. ****** на усе!
І тут питання іншого порядку. Якщо неякісна послуга лікаря в цивільному житті хоча б дає шанс більше не приходити до цього лікаря, то ігнорування дійсних станів здоров’я ****** ВЛК фактично виглядає так: «Мені все одно, що у тебе епілепсія, розсіяний склероз, рак, ВІЧ, відкрита форма туберкульозу, я не бачу, що ти всіяний псоріазом, мені все одно, що у тебе ішемічна хвороба серця, плювати, що гіпертонічна хвороба ІІ-ІІІ стадії, що ти глухий, сліпий – я маю виконати наказ! Мені все одно скільки ти проживеш, мені все одно як загостряться твої хвороби після фізичних навантажень! Мені плювати, чи почуєш ти пролітаючий над тобою дрон і чи загинуть від того твої побратими, мені все одно поцілиш ти у ворога чи у свого побратима з сусідньої позиції, мені однаково, що тебе кинуть на яму, коли ти будеш корчитися від ломки, і що в армії ти просто будеш тягарем, все одно ви усі загинете!».
Щоб не було шансів на оскарження ВЛК, просто в порушення Наказу МО № 402 вам не видадуть на руки Довідку про придатність до військової служби. Вимагайте, зобов’язані надати одразу після проходження!
Пояснення, що вона передається до ТЦК – не ґрунтується на вимогах закону. ВИМАГАЙТЕ!
Щоб не було шансів врахувати заключення лікарів та результати обстеження, які Ви зберігаєте в телефоні, у вас віднімуть телефон працівники ТЦК. І коли Ви будете просити надати Вам його, щоб показати ваші діагнози членам ВЛК, вам його не повернуть, як би Ви не просили. І члени ВЛК при цьому також не підійдуть до працівника ТЦК, щоб допомогти Вам його отримати хоча б на 5 хвилин. Тому носіть завжди з собою по декілька копій медичних документів і не випускайте їх з рук!
Коли Вас привезуть в навчальний центр і начмед військової частини відмовиться від Вас, оскільки Ви не підходите за станом здоров’я, навчальний центр складе акт відмови від Вас, який має бути приєднаний до Вашої особової справи. Але ваша особова справа не буде в Ваших руках, вона буде у супроводжуючого працівника ТЦК. І цей акт скоріш за усе викинуть з Вашої особової справи і повезуть в наступний навчальний центр, і якщо від Вас відмовляться знову, то вас будуть возити до тих пір, допоки не знайдеться якась військова частина, яка закриє очі на ваші діагнози, бо їм як і членам ВЛК буде плювати скільки Ви протягнете! Тому як тільки будете мати змогу фотографувати акт відмови – фотографуйте. Після складання такого акту, керівник ТЦК, який Вас мобілізував, зобов’язаний забезпечити протягом трьох переогляд на ВЛК.
Готуйтесь до ВЛК завчасно! Маючи підтверджені діагнози віддайте їх для проведення попереднього аналізу військовому адвокату! Укладіть з адвокатом завчасно договір, щоб він був уповноважений діяти від Вашого імені та в Ваших інтересах. Адвокатський запит неможливо зробити без наявного договору про надання професійної правничої допомоги з адвокатом!
Родичі, не сидіть вдома, коли знаєте, що вашого рідно повезуть на ВЛК, їдьте туди, передавайте медичні документи, зробіть усе можливо щоб отримати Довідку ВЛК на руки! Не витрачайте час на подання заяви до поліції! Даремно витратите час! Краще привезіть речі, запасний телефон, води, бутерброд, та медичні документи або в ТЦК, або на ВЛК, або на розподільчий пункт. Є години, коли родичів пускають.
Знайте, пізно ввечері, вночі визначені по графіку ТЦК в різних районах, в яких чергують члени ВЛК. Поліція знає в які години і до ВЛК якого ТЦК треба привезти затриманого, щоб Ви пройшли ВЛК за 15 хвилин!
Не віддавайте свій телефон! Це Ваша приватна власність! Не ведіться на те, що працівник ТЦК скаже, що Вам треба ввести в телефоні якийсь брєдовий код, який Ви не зможете ввести, і потім у Вас з рук вихоплять телефон, начебто щоб правильно ввести код, а насправді ця маніпуляція робиться, що Ви самі розблокували телефон, передали його в руки працівника ТЦК і далі Ваш телефон буде миттєво відібраний і поставлений на літачок!
З цього моменту немає сенсу видзвонювати адвоката! Не варто в паніці платити шалені кошти. ВИ МОБІЛІЗОВАНІ!
Якщо Ви не подбали про свої військово-облікові та медичні документи завчасно, якщо Ви не реалізували право на відстрочку, якщо Вас поновили на військовому обліку і Ви не довели в суді незаконність такого поновлення, ВИ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ!
Не має значення, чи світиться у Вас порушення військового обліку, не має значення чи служили Ви в армії, не має значення чи відмовилися Ви від проходження ВЛК, не має значення що Ви звернулися до поліції на незаконне затримання, ВИ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ!
Навіть якщо пройти складний та довгий шлях (від півроку до руку) в суді, щоб визнати мобілізацію незаконною, немає законного механізму, щоб Вас звільнили з військової служби, оскільки такої підстави не передбачено Законом України «Про військову службу та військовий обов’язок».
Що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію:
1. Передбачити кримінальну відповідальність членів ВЛК за неврахування станів здоров’я та не відображення їх в Довідці ВЛК!
2. Заборонити відібрання мобільних телефонів, прирівняти ці дії до крадіжки, за яку передбачена кримінальна відповідальність!
3. Зобов’язати ВЛК після проходження одразу видавати копію медичної картки, результатів обстежень та аналізів (якщо такі проводилися) та Довідку про придатність!
4. Передбачити в електронному військово-обліковому документів відображати відомості про відмову навчальних центрів (військових частин) від мобілізованого у зв’язку з незадовільним станом здоров’я!
5. Внести зміни до ЗУ «Про військову службу та військовий обов’язок», передбачивши право за звільнення з військової служби у разі визнання незаконною мобілізацію судом!
Далі буде…
P.S. Памʼятаєте мою історію з головою ВЛК Київського обласного ТЦК, до якого вдалося потрапити лише з поліцією? Мною була подана заява до поліції про втручання в адвокатську діяльність. Знаєте яка ситуація станом на зараз? Голову обласного ВЛК звільнили! Думаєте прям покарали? Ні! Тепер він у складі Центрального ВЛК! Поліція не порушила кримінального провадження за моєю заявою. Тому найближчими днями Шевченківський районний суд міста Києва розглядатиме мою скаргу на бездіяльність поліції …