Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Шукаю фото та документацію до ZX Spectrum "Харків 48К" Історії

• Автор теми Автор теми Rerorito
  • Дата створення Дата створення

Rerorito

Привіт!
Статус: Офлайн
Повідом.: 5
Оголошень: 1
=========================================================
🕹️ ZX Spectrum "Харків 48К" — шукаю матеріали

Привіт, друзі!

Вирішив підняти ностальгічну тему про наш легендарний
комп’ютер — ZX Spectrum "Харків 48К".
Той самий, що збирався у Харкові й був мрією
тисяч хлопців та дівчат у кінці 80-х – початку 90-х.

Хочу зібрати в одному місці:

📸 Фото:
- самого комп’ютера "Харків 48К"
- рідних дисководів і розширень
- внутрішніх плат, корпусів

📜 Документацію:
- схеми, інструкції, вирізки з журналів
- будь-які технічні матеріали
- замальовки чи навіть самописні блокноти зі схемами

💬 Спогади:
- як ви вперше запустили ігри
- які програми писали
- як міняли касети і ділилися кодами

---------------------------------------------------------
Чому це важливо?
Я працюю над власним проектом — хочу відтворити
"Харків 48К" з новими можливостями:
USB, SCART, аудіо, підтримка дисководів та розширення
до 128К.

Для цього потрібні фото, документація та спогади,
щоб зберегти автентику і передати атмосферу тих часів.

Друзі, якщо у вас залишилися:
✔️ фото
✔️ схеми
✔️ інструкції
✔️ або просто теплі історії
— будь ласка, поділіться! 🙌

Разом ми збережемо частинку історії харківської техніки
та нашої молодості.

З повагою, Ігор Володимирович
Номер телефону 0983424229

Додаю те що вже реалізовано
Гербер Файл, Фото модель плата, Фото на просвет, Схема, монтажка, документация, клавиатура, программатор:
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Группа в телеграм Харьковский вариант:
https://t.me/kharkov_zxspectrum

Мужик, ты тысячелетием ошибся..... ;-)

Ну почему. У меня лежит радуга-001)
Продукт конверсии какого то одного воензавода 90х.
Даже работает до сих пор, кажется. И две кассеты МК-60 с прогами + джойстик + устройство сопряжения с телеком )))

Запаяв ось такий Харків 64кб ру6/ру5

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Спектрумісти - народжені інженерами
— нотатки з паяльного столу, невідомий автор

Коли я вперше побачив платню ZX Spectrum, я не одразу зрозумів, що тримаю в руках не просто комп'ютер. Це було серце цілої доби. Пошарпаний клон, зроблений явно не на заводі, а в чиїйсь кімнаті, можливо, школярем або радіоаматором, у якого замість лабораторії був кухонний стіл та вічний брак деталей. Але в цьому і було все чаклунство.

Спектрум ніколи не був стандартом у звичному розумінні. Він був виклик. Для одних це був виклик самому собі: «Чи зможу я зібрати справжній комп'ютер з купи деталей?». Для інших — вхід у професію: саме з таких паяльників та схем розпочиналися кар'єри майбутніх програмістів, інженерів, розробників мікроконтролерів. Не з книжок та лекцій — а із запаху флюсу та годинника над схемою з журналу "Радіо".

Інженером не ставали - їм народжувалися в процесі збирання.

Дитяча школа дорослих справ
Часто першим спектрумом для когось був не готовий заводський комп'ютер, а саморобний, зібраний разом із батьком, братом, сусідом. І це була справжня школа. Дитина, не вміючи ще грамотно писати, вчилася читати схеми. Замість «підручників» — рулончик із трасуванням, надрукованим у підвалі на матричному принтері.
Замість "стандарту" - вміння пристосовувати деталі від старого магнітофона, знімати кварци з непотрібних плат, паяти доріжки фольгою від пачки сигарет, якщо потрібно. Тому що не було "замовлю на Ali", а було "що є в коморі".

Підручні засоби – не бідність, а винахідливість
Хтось скаже: "У вас не було коштів". А ми скажемо: ми мали винахідливість.
Тому що коли в тебе є лише 90-а ЕРА, трансформатор, та банку каніфолі – ти починаєш думати.
Спектрум-культура – це культура інженерного пошуку. Потрібен корпус? Беруть коробку від VHS. Нема стабілізатора? Збирають на 7805, охолоджуючи через скріпку та алюмінієву ложку.
Немає програматора? Роблять через LPT.
Нема грошей? Зате є руки, голова та друзі, які теж у темі.

Розвиток - як сенс
Хтось збирав ZX Spectrum, щоб пограти у улюблену гру.
А потім раптом розумів, що цікавіше самому щось написати. Починався BASIC, потім асемблер. Потім людина розуміла, що можна змінити схему, додати звуковий чіп, другий ПЗУ, швидке завантаження. І ось це вже не просто "спектрум" — це твій комп'ютер.

Навіть дорослі, почавши збирати спектрум "просто поностальгувати", в якийсь момент захоплювалися настільки, що ночами читали старі статті, зналися на логіці схем, вчилися працювати в спринт-лаяуті та шукали старі чіпи на радіоринках.

Це хобі не для тих, у кого все готове. Це шлях для тих, кому цікаво йти самому.

А чи потрібний стандарт?
Часто запитують: "А який спектр правильний?"
Відповідь проста: та, яку ти сам зробив, сам зрозумів, сам оживив.
У спектрум-культурі немає єдиного стандарту, бо це був рух. Кожне місто, кожен гурток радіоаматорів, кожен школяр у підвалі — робив по-своєму.
Десь застосовували ПЗУ на 2764, десь на 27128, десь виносили відеопідсилювач на окрему плату, десь збирали з двома УЗЧ, щоби звук був як у Dendy. І це все – правильно. Тому що правильний спектрум — це той, де живе інженерська думка.

Спектрум виховав ціле покоління. І нехай він більше не продається в магазинах, зате його дух живе в кожному, хто одного разу увімкнув свій саморобний комп'ютер і зрозумів:
я зробив це сам.
І більше мені нічого не потрібне.

Назад
Зверху Знизу