Статус: Офлайн
Повідом.: 214637
Адреса: Харків
Повідом.: 214637
Адреса: Харків
Екологічні наслідки ймовірного підриву греблі Печенізького водосховища будуть не надто значними, вважає співзасновник і виконавчий директор екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко.
«Головний результат не екологічний, а загроза населеним пунктам, що знаходяться нижче за течією, тому що вони будуть підтоплені. Щодо шкоди навколишньому середовищу, то загинуть водні організми, яких зберігає водосховище: хвиля винесе рибу, молюсків, вони опиняться на березі і засохнуть. Далі будуть затоплені сухопутні тварини, яких накриє вода», – перелічує потенційну шкоду Сергій Шапаренко.
Висота і швидкість хвилі у разі підриву греблі буде залежати від наповнення водосховища на момент теракту.
«За прикладами підриву інших водосховищ, Оскільського та Каховського, як такої ударної хвилі не було. Люди розповідають, що просто дуже швидко підіймалася вода. А обсяг Печенізького водосховища – не такий, як обсяг Каховського. І тут слід враховувати, що вода пройде по заплаві річки. Місцеві екосистеми, що знаходяться в заплаві, за замовчуванням мають бути пристосовані до швидкого підйому води. Тому що у нас ще 20 років тому на Сіверському Дінці ставалися паводки з висотою води до 2 метрів. І вони були не такою вже великою рідкістю. Тому я і думаю, що саме для природних екосистем надто великої шкоди не буде», – пояснив еколог.
Загалом природа після ймовірного підриву греблі відновиться достатньо швидко, як це було з Каховським водосховищем і низов’ям Дніпра, каже Шапаренко. Якщо росіяни влаштують ****** у Печенігах у холодну пору року, коли рослини перебувають у стані спокою і вегетація відбувається дуже повільно, це не матиме негативного впливу на екосистеми.
Я припускаю, що коли обміліє верхів’я водосховище, росіяни спробують лізти з боку Бєлгородщини – там якраз кордон недалеко, припустив Сергій Шапаренко, який наразі перебуває у лавах захисників України.
Нагадаємо, масованих ударів по переправах через Печенізьке водосховище завдала російська армія в 7 грудня. Після серії вибухів, що пролунала в Чугуївському районі, селищний голова Олександр Гусаров
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Читайте також:
Автор: Оксана Якушко