⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Я думав над цим десять років. У чому винен інтернет
як Велика Британія проголосувала за Brexit, а Трампа обрали президентом, соціальні вчені, журналісти, коментатори — та й майже всі інші - намагаються пояснити
зліт глобального популізму
Зазвичай у таких спробах наводиться стандартний перелік причин:
— Економічна нерівність, спричинена глобалізацією та неоліберальною політикою.
— Расизм, ксенофобія та релігійна нетерпимість серед груп населення, які втратили свій соціальний статус.
— Глибинні соціологічні зрушення, що призвели до сегрегації людей за рівнем освіти та місцем проживання, і - як наслідок — до роздратування з приводу панування еліт і експертів.
— Особливі обдарування окремих демагогів, на кшталт Дональда Трампа.
— Нездатність традиційних політичних партій забезпечити економічне зростання, робочі місця, безпеку та розвиток інфраструктури.
— Неприязнь або навіть ненависть до культурного порядку прогресивних лівих.
— Провали в лідерстві прогресивних лівих.
— Людська природа і вроджена схильність до насильства, ненависті та виключення «інших».
— Соціальні мережі та інтернет.
Я і сам зробив внесок у цю літературу і, як і більшість, відзначив як один із чинників пункт № 9 — соціальні мережі та інтернет. Однак, обмірковуючи ці питання майже десять років, я дійшов висновку, що саме технології загалом — та інтернет зокрема — є найвагомішими поясненнями того, чому глобальний популізм виник саме в цей історичний момент і чому він набув саме таких форм.
До цього висновку я прийшов методом виключення.....