Договір про надання послуг між КВЖРЕП Комінтернівського району та КП "Жилкомсервіс":
я бачу чисте перекладання обов'язків управління ЖЕКами до ЖКС. За це ми, споживачі, отримали тарифи на 10% вищими ніж було б без ЖКС. ЖКС фактично є посередником.
Згідно рішення виконокму міськ. ради так воно й є: ЖКС - це управитель.
Питання лише в одному: чи законно ЖКС є управителем наших будинків?
1) Управителем може стати лише та особа, яка отримала на це згоду власника чи балансоутримувача, про що складається договір.
З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про житлово-комунальні послуги
Стаття 1. Визначення термінів
управитель - особа, яка за договором з власником чи балансоутримувачем здійснює управління будинком, спорудою,
житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (далі - управління будинком) і забезпечує його належну експлуатацію
відповідно до закону та умов договору;
2) ЖКС є управителем комунальної власності міста згідно рішення міськради.
УКРАЇНА
ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ
Від 20.12.2006 № 1186
Про визначення виконавців послуг в житловому фонді міста Харкова
...виконавчий комітет Харківської міської ради
ВИРІШИВ:
1. Визначити виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді комунальної власності територіальної громади міста Харкова:
1.1. З управління будинком, спорудою або групою будинків:
1.1.1. КП «Жилкомсервіс»...
3) Якщо власник квартири і одночасно співвласник будинку, в якому знаходиться ця квартира, (я, наприклад) не укладав договору з ЖКС на те, що він буде моїм управителем, то залишаються варіанти, що міськрада назначила ЖКС управителем, бо вона (міськ.рада) є:
а) власником наших будинків і квартир
б) балансоутримувачем наших будинків і квартир
При цьому наш будинок знаходиться у комунальній власності міста.
Варіант а) я відкидаю, бо в мене є документ на право володіння квартирою. Отже я є і співвласником будинку (згідно рішення Конституційного суду України...не пам'ятаю номер).
4) Залишається лише варіант б) - балансоутримувач ...
З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про житлово-комунальні послуги
Стаття 1. Визначення термінів
балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник
або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну
та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і
поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з
законом;
Я не укладав договору з міськрадою про передачу будинку їм на баланс.
5) тепер залишилося лише перевірити умову про відношення мого будинку до комунальної власності територіальної громади міста Харкова
в мене поки що нема аргументації положеннями Законів...але логічно, що одна і та ж квартира не може одночасно знаходитись у більше ніж одній формі власності. Якщо в мене є документ на право приватної власності, то комунальна власність відпадає.
Почитав ще раз рішення міськ. ради.
є деяка гра термінів у визначенні статусу ЖКС.
Фактично (дослівно) ЖКС є "виконавцем житлово-комунальних послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків"
І мені не зрозуміло, як це розуміти: ЖКС - виконавець, чи ЖКС - управитель.
Всі ці мої роздуми навіяли рішення судів, що показані на форумі, посилання на який надала шановна maklen трохи вище (повідомлення №456). В цих рішеннях йде гра на тому, що ЖКС - це управитель, а згідно Закону про житлово-комунальні послуги, управитель має право укладати договори зі споживачами на надання житлово-комунальних послуг, але не зобов'язаний цього робити (Стаття 25).