Про атестацію двох підозрюваних поліцейських з Кагарлика багато хто питає.
Якщо коротко - обидвоє не потрапили на атестацію, в якій брала участь громадськість, один - за черговою схемою уникнення.
Керівник відділку, К. На момент переатестації кінця 2015 - початку 2016, в якій частково брали участь волонтери та представники громадянського суспільства, К служив у Маріуполі.
В цей період атестували центральний апарат поліції, Київ та кілька регіонів, Донеччини серед них не було. Відтак на частково доступну для громадськості атестацію К. не потрапив. Немає його і в записах учасників комісій в той період, ми продивились на всяк випадок.
Вочевидь, суто формально атестацію він пройшов пізніше, уже через комісію, сформовану під контролем самої поліції, після того як громадськість вийшла з процесу у травні 2016 (на той час радники міністра захопили повністю контроль над механізмом атестації та відбором у комісії). Можливо К атестували навіть суто на папері - ми знаємо про такі випадки атестування цілих відділків та підрозділів.
З оперуповноваженим С. цікавіше. Станом на атестацію 2015 року він значився на посаді "інспектор патрульної служби взводу патрульної служби Обухівського районного відділу ГУ МВС України", як і ще з десяток різних персонажів.
У записах атестаційних комісій, списках результатів тестувань, списків поновлених через суд ми його не знайшли, що з вірогідністю 98% каже нам, що С. не проходив атестацію у період участь у ній громадськості та волонтерів.
Якщо я правильно розумію схему - бо його підрозділ був нібито "патрульним", а патрульних не атестували. Але ніт, не поспішайте з висновками.
Це не та, нова патрулька, створена в 2015, про яку ви подумали. Тому що в Обухові не було набору в нову патрульку, який ви бачили в Києві та інших великих містах.
Як бачите з назви посади, цей "взвод патрульної служби", в якому служив С., був підрозділом Обухівського райвідділу. В той час як підрозділи справжньої "нової патрульки" підпорядковувались напряму Департаменту патрульної поліції, а не місцевим відділкам "старої міліції."
Попередній мій особистий висновок такий - в райвідділку Обухівської старої міліції перед атестацією створили підрозділ за назвою дуже схожий на підрозділ нової патрульної поліції. І під приводом "патрульку не атестують" в ньому пересиділи період атестації низка персонажів, включно з С., який нині підозрюється в гвалтуванні свідка.
З цією схемою я ще буду розбиратись, але ви питаєте весь день, то ось коротка попередня інформація.