Якщо командир корабля визначив, що на повітряному судні є несправність чи нештатна ситуація, він інформує наземні служби для того, щоб отримати від них необхідну допомогу. Якщо це аварійна ситуація і знадобиться позачергова посадка, про це ж інформує диспетчер. Диспетчер має звільнити повітряний простір, щоб це повітряне судно виконало посадку без черги. Є чітко визначений перелік черговості посадок в таких ситуаціях. Якщо звичайна робоча ситуація, то повітряні судна виконують посадку в черговості підходу до аеродрому. Тобто хто першій підійшов, той перший і сів. А якщо позаштатна, то той, у кого складна ситуація, має пріоритет.
Він має повідомити в першу чергу диспетчера? Скільки часу на це має диспетчер, чи є визначений протокол?
Він працює з диспетчером, а той по своїй технології повідомляє, кому необхідно: аварійно-рятувальним службам, ще якимось службам, задіяним в обслуговуванні. Отримавши інформацію, він має її негайно передати. Нема ліміту часу, який каже, впродовж 5 секунд чи 10 він повинен повідомити і т.д. Отримав, негайно передав — ситуація на борту може розвиватися миттєво.
Коли командир просить посадку через технічну несправність, скільки часу має диспетчер щоб прийняти рішення і дозволити посадку?
Якщо командир просить про позачергову посадку, то всі інші повітряні судна виводяться із зони обслуговування цього диспетчера і пропускається це повітряне судно.
Хвилина до дозволу на посадку, про яку розповідав голова Харківської ОДА Олексій Кучер. Чи вона може стати вирішальною за протоколом?
У мене великі сумніви, але у мене немає матеріалів розслідування, за якими можна прийти до якогось висновку... Я вам наведу приклад, а ви якось спробуєте провести аналогію. У 1986 році Ан-24РВ виконував посадку на півночі. В процесі посадки відбулася відмова лівого двигуна. Екіпаж виконував штатний захід до висоти приблизно, дальній привід, приблизно 200 метрів. На цій висоті або трохи раніше екіпаж довипустив закрилки в посадкове положення, і лівий двигун відмовив, і гвинт пішов у флюгер
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.