а що таке напів-електроніка?
є або механіка, де ти фізично своїм пальцем через спусковий гачок шептало натискаєш ініціюючи постріл, а є електроніка, де через спусковий гачок ти настискаєш електричну кнопку, яка сигналізує електрониці, що пора вже стріляти, і вона в свою чергу за допомогою деяких електро-механічних пристроїв( найчастіше простого соленоїда з рухомим центральним магнітопроводом) настикає те ж саме шептало.
теоретично електроніка звичайно краща. її плюси:
1 - більш легкий спуск;
2 - більша швидкострільність;
3 - різні режими вогню;
4 - більша економія робочого газу.
АЛЕ! 2 та 4 у дешевих тупо не працює взагалі. 2 бо швидкострільність обмежується голімим фідером, треба фідер з подачею. 4 бо економія досягається правильним розрахуванням коли відкривати клапана, коли спускати, у дешевих же нічого цього немає - просто кнопка не механічна, а електрична, так режими вогню модні різні простіше зробити.
1 має сенс лише у спортивних якихось змаганнях, де потрібна нереальна швидкострільність. у звичайних іграх відсутність аутентичного реальному спуску гачка є мінусом.
-----------------------------------------------------
ми граємо звичайно не професійно та де прийдеться. граемо скоріш тактику, але на невеличких площадках і за правилами. головне правило - не стріляємо веєром в нікуди. обмежуємо боєзапас - по 30 у фідері + кілька туб по 30.
тому швидкострільність у 25( круті маркери) та навіть 15 на секунду( добрі бюджетні з електронікою та нормальною подачею) нам не потрібні. 6-7 пострілів на секунду в мп-38/40 чудові інженери третього рейху вважало достатнім для універсального ПП ближнього бою, не думаю, що для звичайних пб ігрищ цього не достатньо. а це звичайна швидкострільність механіки. щоправда лише у напів автоматичному режимі. але це виправляється.
---------------------------
у мене 98 тіпман. але заапгрейдив я його вже 100500 разів.
-спочатку я збільшив вагу рухомої частини механіки, а саме заднього бовта, а попросту ударника( бо найпростіше саме його). швидкострільність трохи зменшилась, потужність значно підвищилась. раніше механіка відходила назад ще до того, як шар вилетить зі ствола - ствол відкривався, частина газу замість штовхати шар виходила з казеної частини в нікуди. збільшення ваги призвело до затримки відходу механіки до часу, коли шар вже вилетів зі ствола. вага підбирался експериментально.
особливо це відчувається на довгому стволі, на котрий обов'язково треба грейдити рідний.
-потім я допилив його до автоматичного режиму. тобто стала можливою стрільба чергами при затисненні спускового гачка. 1 у 1 з мп40 вийшло - він теж мав лише автоматичний режим, а одиночний реалізувався швидким поодиноким настиканням на спусковий гачок відпускаючи його ще до перезарядки.
-потім я поставив електроніку, але лише для можливості реалізації перемикача режимів вогню - одиночний режим іноді потрібен дуже. електроніку робив сам, з готового набору, що згорів у знайомого, узяв лише механічну частину.
сама система трохи нестандартна для маркерів, більше схоже на реальну зброю. я зберіг рідну напівавтоматичну механіку, а до неї додав електроніку, що натискає шептало, коли затиснений гачок. це одночасно зберігло аутентичний механічний спуск, але й дало можливість стріляти у автотатичному режимі.
перемикач режимів аля М4 флажковий, але з калашевськими режимами - запобіжник/ авто/ одиночний.
-ще на попередньому етапі замислився над адекватними фідерами. у результаті зробив фідери у формі обойм по 30 шарів, подача - пружина - тобто можна стріляти з будь-якого положення, хоч лежачи на спині. обойма вставляється знизу.
одразу ж повністю пропали розколи шарів у стволі - подача залізна, та значно підвищилася можлива швидкострільність.
-ну і після звільнення від класичного фідера, що стирчить уверх, нарешті купив мамбу та зменшив робочий балон - всеодно набоїв найчастіше 1+2 обойми(90шт) на бій.
додано
доречі, якщо у когось є мертва електроніка з тіпмана - я б узяв за пиво. потрібні соленоїд( металевий циліндр), металевий стрижень та шептало.