А звучало то как пафосно будто ты сдал экзамен и уже работаешь, а по факту ничем от других не отличаешься. У нас с октября был курс а2 не интеграционный. Документы про то что они готовы оплачивать курсы пришли только в октябре, вот в феврале пошел на интеграционные. А куда спешить? Сама Германия не хочет чтобы все было быстро. Вот прям так и говорят, куда вы спешите, привыкайте ЭТО ГЕРМАНИЯ. Да и ездить 40 км ну нафиг мне надо такое счастье. 80% украинцев судя по моему опросу сидят на вещах и на след день после окончания войны свалят домой, кое кто уехал, а кое кто хочет летом. Только единицы желают остаться. Я парочку семей знаю которые хотят остаться, они все уже "немцы", с украинцами не общаются, нос воротят, хотя еще вчера в общаге вели себя как быдло. В какой земле обитаешь?
Те, що для тебе так звучало - це твої проблеми. Я писав про тих, хто приїжджав в перші місяці.
Дивлячись на своїх сусідів по групі - таки відрізняємось. З 18 українців окрім нас щось хочуть робити 3 людини. 1 з них практично пенсійного віку, і видно, як їй об'єктивно важко і наврядчи вдасться інтегруватися. Закріпитися після відіміни плюшок, на мою думку, зможуть так само +- 5 людей з 18 включаючи нас.
Решта - або абміції, не підкріплені нічим (умовно - "я хочу стати програмістом тут", коли немає ні освіти, ні знання англійської, ні бажання вчити німецьку), або просто тотальний похуїзм. Хтось втиху від Джобцентру працює віддалено на українські компанії і для нього 1200 євро бенефітів від держави - як приємний незаконний бонус. Один тільки закінчив універ на "таможенніка в Адєсє", запізнювався на годину абсолютно на кожне заняття (бо спати ж хочеться), і в результаті звалив в Канаду, бо там "трі тисячі виплачівают".
Так що після щоденного вимушеного спілкування зі зрізом українського суспільства я цілком розумію тих, хто припинив спілкування з нашими. Після того, як ми близько познайомилися з кількома німецькими сім'ями і по декілька разів посиділи за розмовами про життя під вино, стає дуже чітко зрозуміло, чому Україна - це Україна, а Німеччина - це Німеччина. Все йде з елементарного: подивись кілька відосів з каналу Easy German, де просто людей на вулиці про щось питають, стиль і глибина вираження думок, свідомості. Батьку нашої фермітерін 75 років, так він досі працює будівельником (прямо зараз десь на об'єкті дах робить), і кожну неділю приїжджає доньці допомогти по хазяйству, бо вона одна на будинок на 300 квадратів і 10 гектарів угідь (до речі, він також де-факто біженець: свого часу як заробітчанин звалив з НДР, та вивіз жінку через Югославію, заховавши її в машині під речима, починав тут з нуля). Коли я кожного дня по дорозі туди стою в заторі на автобані, абсолютно всі в 2 рядах зміщуються вліво і вправо, щоб зробити коридор на випадок, якщо буде їхати швидка, і за 3 місяці я не побачив жодного ахуєвшего, що проїхав би по коридору. Коли я був на заході України, то отримав відношення до себе від співвітчизників (бо я ж СХІДНЯК) в рази гірше, ніж від абсолютно незнайомих людей в країні за 1500 км. Це навіть кажучи про побутове, а не матеріальне (бо не приведи господь тобі, будучі на західній, отримувати ще якісь бенефіти (бо ти ж як-не-як біженець), здадуть в ТЦК одразу. Скільки начитався по чатах в перші місяці, що в першу чергу східняки повинні свій край боронити. А як влітку всі виїхали, почали ТЦК-шників і поліцію на фронт відправляти.
Таких прикладів, насправді, десь під сотню набереться, про це можна книжку написати, щоб українці конкретно знали, до чого треба прагнути як нації, а не нити все життя, яка ж доля важка.
Дуже багато бачив таких, які "наступного дня після війни звалюють". В основному такі жаліються по чатах, що примушують авто розмитнювати і €400 за ТЮФ викладати, що на меблювання квартири лише €1500 дали, і поселили на халяву лише на 45 квадратів. Їм не довелося жити, як сирійцям: без документів, права на роботу, права на виїзд за межі міста, повноцінного медстрахування та пенсстрахування. У них точно не було проблеми, що авто примушують розмитнювати.
Земля НРВ.
Как замечательно ты завуалировал свое отношение к Украине. Валера тот и не скрывается, в открытую говорит как ее ненавидит и как все любит в Германии. Определенность в Германии строили вполне определенные люди. В США кстати определенность такая, что лучше украинскую неопределенность. Короче, ты своими словами, уничтожаешь моральную необходимость воевать за независимость. И обнуляешь героизм тех, кто сейчас на фронте.
А що Валєра? Він виїхав свідомо, а не тому що доля змусила, відповідно, Німеччина підходить йому ментально. Ми після приїзду були дуже здивовані, що ми явно народилися не в тій країні, і те, чому нам було некомфортно в Україні (ще задовго до вторгнення), було складно знайти людей, яким було б цікаво обговорити щось рівнем вище, ніж хто з ким переспав та як начальник та власті ахуєлі, отримало тут відповідь.
І саме тому мені надзвичайно боляче за тих героїв, що знаходяться зараз в Силах Оборони (особливо добровольців), бо вони захищають саме таке суспільство, з яким я стикнувся, і воно абсолютно того не заслуговує. І це я не кажу навіть про відвертих сепарів-ждунів. Прастой народ з Днєпрапєтровска, Никалаєва, Львова, Адєси, Харькава...