Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

О Разном: в шутку и всерьез.

Re: Да будет свет! :)

11df2fccad09a7e874.webp

9de96bbd2f979769.webp

5f50831bf44ea2eb0.webp

94898705bd4014cd.webp

f88cac7c9aa69aefdb.webp

Надо будет проверить.

Кипяток замерзает быстрее
По логике охлажденная вода должна превращаться в лед быстрее теплой, так как ей не нужно остывать. Но на деле все происходит наоборот, и даже ученые пока точно не знают причины этого явления. Если вы оставите на морозе две чашки – с холодной водой и с кипятком, то горячая жидкость замерзнет быстрее.

f14a7399eab354dca2e2a.webp

Умм-эль-Ма, Ливия
Умм-эль-Ма, что в переводе с арабского означает "мать воды" — это вытянутое озеро близ Авбари, в ливийской части пустыни Сахара. В окруженном многочисленной растительностью оазисе наблюдается высокая концентрация соли.

b3f5c4ba22ca98d5ce3.webp

74207906e01154a677ed5.webp

Цікава світлина 1952р. потрапила мені до рук.На ній колгоспниці с.Броварки Гадяцького р-ну,Полтавської обл.

На ній колгоспниці с.Броварки Гадяцького р-ну,Полтавської обл. готують до переробки коноплі.Не кожен знає(так як і я) як це відбувалось.Тому я запитала у мами Мариненко Наталії Романівни 1943 р.н. Після розповіді мами я зрозуміла,що давні рушники і сорочки цінніші від золота,через вкладену у них працю.Спочатку розповім,як вирощували коноплі вдома.Кожен селянин на своєму земельному наділі висівав коноплі.Місце, де росли коноплі, називали "підмет".Ось і моя бабуся Мовчан Явдокія Яківна сіяла коноплі,а маленька Наталка(моя мама)стерегла їх віід горобців,які полюбляли конопляне насіння.Коли вони дозрівали то руками виривали "плоскінь" і "матірку"(так називали чоловічі і жіночі рослини).У кого поблизу не було води,то викопували копанки і замочували там рослини до того часу,доки не перегниють листя,мили їх,сушили,переносили на обійстя і за допомогою "терниці"( пристосування для перебивання конопель)відділяли"кістрицю" від волокна.Волокно в'язали у "жмені"Коли наставала зима,то на долівці босими ногами м'яли,щоб волокно м'яке було.Коноплі одягали на гребінь,розчісували гребінкою і пряли на прядці,виготовляючи нитку,нитки намотували на "стільницю",потім на "мотовило",отримували довгі нитки"підміток",потім їх змотували на "мотальниці" в клубочки.Потім перемотували на "цівки"(очеретяні трубочки),які використовуволи при тканні полотна.З відходів"клоччя"пряли товсті нитки з яких ткали рядна і утеплювали верхній одяг.Коли нитки вже підготовлкні в хату вносили ткацький верстат . Явдоха ткала полотно,коли спала,діти не бачили: лягали- мати тче,встають- мати тче.Все це потрібно зробити до Великодня,винести верстат,вибілити хату.Влітку наткане за зиму полотно несли до р.Псьол,вибілювали.Потім шили і вишивали сорочки ,рушники.Така ціна вишитої довньої сорочки чи рушника.
В колгоспі цей процес відбувавсся в промислових маштабах.Засівали поля,косаркою косили,сушили,везли до води і замочували.(Фото зроблене на р.Шишчина,притоці Псла поблизу с.Броварки.)Знову в'язали,сушили і везли на конопляні заводи в с.Лютенька і с.Бірки,там перебивали на волокно і сировину постачали на фабрики.Ось така історія старої світлини.

Назад
Зверху Знизу