Алюміній та тим паче латунь один раз можна залити в будь-що.
Коротше пройшов я цей шлях.
Може для нубасів буде корисно.
1 - восковка потрібна в будь-якому випадку бо інакше витягти деталь без порушення відтиску неможливо в моєму конкретному випадку. Якщо деталь можна витягти, то чому б ні.
2 - гіпс... Коротше пройшов деякий час поки я вирішив забити на форми з гірсових сумішей бо нормально сушити ні в чому, а так що не робив - ніфіга не виходить та залишається волога завжди.
Перейшов на пісок з рідким склом.
3 - тупо в відтиск залити не виходить бо поверхневий натяг не дає металу пролити деталі. У алюмінія це особливо відчувається.
Потрібен стовп металу зверху. АЛЕ, щось дивне виходить - якщо зробити форму в вигляді ями, на дні якої буде відтиск мого значка, тобто стовп металу зверху забезпечується, то все одно люміній дрібні деталі не проливає. При цьому стовп металу висотою, як в п4, де все виходить.
4 - результат вийшов з заливкою закритої форми через литник з випарами. Тобто коли метал проливається від литника до випарів через усю деталь. При цьому всі деталі форми заповнюються норм.
Отак виглядає кінцева форма та готова деталька на своєму місці.
Ні, це не кінцева форма - в кінцевій отой дрібний випар посередині замінений на великий. Все інше так само. Напевно не зафоткав. Зверху ще литники звичайно ставляться.
Все ще граюсь з фальш-латунуванням. Виходить норм, але шар дуже малий та нормального патинування не витримує.
Зараз зайнятий, але думаю тонером від принтера в розчиннику зачорнити, але попередньо в парах аміаку наліт гірчичний отримати - тобто буде адекватний власний наліт + чорний тонер замінить жорсткий чорний наліт, який я отримати не можу.