. На одному з найближчих засідань розширеної секції охорони здоров'я я ви*ступив з повідомленням про хід будівни*цтва лікарні. Будівництво нашої лікарні було передано конторі Харсільбуду. Проте підрядчики не взяли на себе турбот про будівельні матеріали. Їх знову доводилось добувати нам самим. Цеглу робили у Віль*шані, решту матеріалів возили з Харкова. Хочеться розповісти про один епізод добу*вання будівельних матеріалів.
Іду якось Сумською вулицею з сумни*ми думками про майбутнє нашого будівни*цтва. На розі майдану Дзержинського зі мною приязно вітається худорлява скром*но одягнена літня людина.
— Петре Михайловичу! Здрастуйте! Чому це ви такий сумний? Невже не впі*знаєте?
Придивляюсь пильно, перебираю в па*м'яті знайомі обличчя, але не можу прига*дати.
— Ні,— кажу,— пробачте, не пізнаю.
— Поклад,— називає він своє прізвище.
— Невже ви той Поклад, скромний юнак, що лікувався в 10-ій палаті Гиївського госпіталю в 1915 році?
— Той самий,— відповідає він.
— Як же ви змінилися! Розмовляючи про минуле, ми підійшли до широкого двору ветеринарного інститу*ту. Тут були навалені цілі гори різних ма*теріалів, що залишилися після зруйнування старого будинку колишньої губернської управи. Частина цих матеріалів, що була розібрана, являла собою деяку цінність. Інженер Поклад, зупинившись і показуючи на них, сказав:
— Можливо, ви зумієте що-небудь віді*брати з цього брухту для вашої будови.
В той же день я прийшов з листом від міськздраву і одержав дозвіл на відбір потрібного будівельного матеріалу. Цілу зиму коні лікарні та колгоспу перевозили відібраний мною або моїм помічником по господарству повитяганий з-під снігу лом. Тут були і ще уцілілі радіатори, і каналі*заційні труби, і багато іншого.
Якщо вам коли-небудь доведеться відві*дати Вільшанську лікарню і ви будете про*ходити навколо корпуса, зверніть увагу на тротуар з кам'яних плит. Вони також були витягнені-з-під снігу і старанно укладені. Зійдіть на другий поверх лікарні і, якщо ви спостережлива людина, ви, звичайно, звер*нете увагу на мармурові сходи з фігурними ґратами і полірованими поручнями. Вони раніше були парадними сходами губерн*ської управи.