Arkktur
A
- 🟠 20:37 Загроза ударних БпЛА Загроза БпЛА типу «Шахед»#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада
Як бактерії змінюють наш настрій
Возможно, что скоро мы узнаем, что не знали о себе практически ничего..
Возможно, что скоро мы узнаем, что не знали о себе практически ничего..
Люди вирізняються розумом, думками й почуттями. Власне, це те, що робить нас людьми.
А втім, нині вже формується нова суперечлива концепція, згідно з якою є невидима рука, яка змінює наш мозок. Це бактерії кишківника.
Вчені систематизують знання про те, як на наше фізичне здоров'я впливає мікробіом - трильйони мікробів, що живуть на поверхні нашого тіла та всередині організму.
Цим крихітним створінням тепер приписують відповідальність навіть за такі стани, як депресія, аутизм і нейродегенеративна хвороба.
Чи покращує вагінальне посівання здоров'я немовлят?
Впродовж століть ми знали, що наш душевний стан впливає на стан кишківника (згадайте лишень свої відчуття перед іспитом чи співбесідою на роботу). Але тепер це сприймають як палицю з двома кінцями.
Групи дослідників вважають, що вони от-от здійснять революцію і почнуть застосовувати "мікроби настрою", або "психобіотики" для поліпшення психічного здоров'я.
Дослідження, що дало поштовх усій концепції, провели в Університеті Кюсю (Японія).
Науковці продемонстрували, що організми "стерильних" мишей (яких вирощували без контакту з мікробами) викидають у кров удвічі більше гормону стресу порівняно зі звичайними мишами.
Тварини були ідентичними в усьому, крім мікробів. Цей факт промовисто свідчив про те, що різниця між ними була наслідком діяльності мікроорганізмів.
"Ми всі черпали натхнення з тієї першої статті для першої хвилі науковців, що вивчають мікроби", - розповідає доктор Джейн Фостер, нейропсихіатр з Університету Мак-Кастера (Канада).
"Вона справді була дуже потужним стимулом для тих із нас, хто вивчає депресію та тривожність".
То була перша ластівка застосування мікробної медицини для лікування психічних захворювань.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.