Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Готуємося до блекаутів. Досвід та поради.

• Автор теми Автор теми Peter Pan
  • Дата створення Дата створення
В тему, є в нас осушувач повітря. Так ось, десь за добу зараз він генерує приблизно 2 літри води... Чистої, "дощової", по суті.
Витрачає від 22 до 58 КвтГод на місяць. (зараз більше). Потужність 150 Вт...
Тож як джерело питної води, при наявності електрики....

В тему, є в нас осушувач повітря. Так ось, десь за добу зараз він генерує приблизно 2 літри води... Чистої, "дощової", по суті.
Кондиціонер так само)) Підставляй баклажку

Кондиціонер так само)) Підставляй баклажку
Саме так. По суті, принцип той же. Але потужність кондішіна значно більша. 150 вт можна зняти з панелі сонячній в квартирі.
Для приватного сектора це не так актуально, там свердловина або колодязь є, зазвичай....

Раджу ознайомитися з інструкцією. Можливо, там буде написано:
Воду, що зібралася в резервуарі, необхідно вилити. Цю воду ніколи не можна використовувати для пиття.

На заборе тоже написано ".уй", а за ним дрова.... ;-)
Почему нельзя ?
Я жемінькнув )):
  • Нестерильність: Вода з осушувача не проходить процес дезінфекції. Трубки та резервуар осушувача можуть містити бактерії, плісняву, грибки та інші мікроорганізми, які можуть бути шкідливими.
  • Забруднення частинками: У процесі конденсації вода може абсорбувати забруднюючі речовини (пил, волокна, спори) з повітря, які осідають на внутрішніх поверхнях приладу, а також з матеріалів самого осушувача.
  • Відсутність мінералів: Як дистильована вода, вона не містить необхідних для організму мінералів, що може бути небажаним при постійному споживанні.

Я жемінькнув )):
  • Нестерильність: Вода з осушувача не проходить процес дезінфекції. Трубки та резервуар осушувача можуть містити бактерії, плісняву, грибки та інші мікроорганізми, які можуть бути шкідливими.
  • Забруднення частинками: У процесі конденсації вода може абсорбувати забруднюючі речовини (пил, волокна, спори) з повітря, які осідають на внутрішніх поверхнях приладу, а також з матеріалів самого осушувача.
  • Відсутність мінералів: Як дистильована вода, вона не містить необхідних для організму мінералів, що може бути небажаним при постійному споживанні.
Нестерильность - хрен с ним, лучше ж, чем из лужи. Частички - из воздуха. Но есть фильтра ж и мы все равно ими дышим. Деминерализация - аргумент. Тут, скорее, "не напьешься" такой водой. Надо будет чуть подсолить....
А так, в случае "жопы" - вполне вариант, имхо

Є певна проблема, яка, мабуть, цікавить багатьох, хто придбав ДБЖ а потім послідовно у різний час купував акумулятори з різними параметрами. Перемикати акумулятори для живлення чи заряджання можна вручну (див. схему – її розробив я, а не GPT – він «здувся»): один ввімкнено, 2 інших вимкнено. Або (теоретично) з допомогою автоматичного комутаційного пристрою – цей натяк на вирішення проблеми видав якийсь інший ШІ, але і він і його напарники так і не дали конкретних рекомендацій щодо його пошуку (може фантазували, як це з ними трапляється).

Якщо хтось зустрічав щось подібне (а може й купив) – то було б добре поділитися інформацією з іншими.

Вкладення

• Комутац. схема для аккумуляторов_ост.webp
    Комутац. схема для аккумуляторов_ост.webp
    100 КБ · Перегляди: 5
За 12 В системи ті самі думки. Тому я і вважаю варіант на 12 В поганим рішенням. Ну ось, китайці пишуть про всяке, як і писав, типу, універсальні рішення, 12-24, то я поліз на алі і глянув. Але як воно там буде працювати по факту, ніхто не скаже.
В мене, хоч і не часто, але бувають моменти, коли потрібно ввімкнути щось важке, і давати якесь суттєве навантаження на 12-ти вольтову систему, ну, якось лячно.

Розумію, звідки ті думки. Я придбав готовий АКБ в китайців, на 12В , свого часу, 100 Ah, LifePo4. І теж була думка його задіяти. Але, коли я подивився на обмеження в потужності (на той момент) в китайських інверторів, плюс глянув форуми і теми по ремонту подібного добра, вирішив відразу пробувати хоча б 24 В систему.

Про ціни на АКБ. Звісно, що хочеться готове рішення з коробки. Але. По-перше, ціна. Я коли все це побачив, вибачте, поняв, що населення тупо доять, користуючись обставинами.
По-друге, що там стоїть всередині по факту. На згадку приходить історія навкруги пайлонтеч батарей, коли там було якесь жухалово по кількості елементів всередині, наприклад. Відомий бренд, ога.
Наступний момент - що там по BMS, чи є активне балансування, які інтерфейси наявні...

Ось, дивіться, не стверджую, що це саме краще рішення, але певно не гірше за місцеві, просто щоб було зрозуміло, як ілюстрація.

24 В, 8 cells по 314 Ah, 431 eur , це вже з доставкою. 21043 грн. приблизно. Оскільки політика держави не зрозуміла мені від слова зовсім, можуть нарахувати мито. А можуть і ні. Щоб того точно не сталося, розбити таку посилку на кілька окремих, я роблю так завжди в подібних випадках.

BMS JK BMS 200A Jikong Bms JK-B2A8S20P Smart BMS 8S 24V Active Balance 2A bms for lifepo4 lithium ion battery BMS RS485 CAN App BT = 1750 грн. ( це я просто ткнув в Алі, можлива масса варіантів на будь який смак, цей вже є з активним балансуванням, інтерфейси тільки заздалегідь треба потрібні обрати, щоб інвертор в них міг напряму, і не возюкатись, як я, з всякою хрінню).
Далі буде потрібно просто все зібрати на столі. Повний YouTube вже відеоінструкцій. Принцип однаковий. Корпус - за бажанням, це косметична шафа. Там не корпус потрібен, а певне стискання елементів в межах, які дає виробник в інструкції на комірку. Клеми, запобіжник, можливо розмикач, то вже не так дорого, набіжить, звісно, ще під тисячу грн. Може, півтори. Усе.

На виході : безцінний досвід ) і АКБ на 24 В по ціні 12 В аналогічної ємності тут.
Як що плануєте інвертувати ток аккума до 220 то 24, ЯК НА МЕНЕ (акцентую на словосполучені), зручніше.
Аргументую.
маємо 12 в 200 АГ аккум. Для макс. шв. зарядки треба лити 100 ампер струм. Зарядне на 100А ну це монстряк. Я не знайшов за реальні якісь гроши. Тількі пачка перероблених в якомусь гаражі - флетпаків.
маємо 24 в 100 АГ аккум. 50 ампер мій инвертор видає без питаннь. Порівняння відданой потужності бмс та інвертора показали десь 94% ККД. мене влаштовує.
маємо 48 в 50 АГ. Треба будувати систему живлення 48. Деякій зоопарк потребує встановлення додаткових бд, перетворювачив и тд для живлення пост струмом. Як що юзати інвертори то під 48 аккмі це вже потужні коробкі 5-10 ква, ціна та ккд недоцільні.
Підсумую.
Як що у вас 1-2 олта (50-100 ватт) доцільно юзати 12в аккум живлення постійним струмом.
Як що у вас 3-8 олта, опціонально може буди якісь брас, або іньша активка (150-500 ватт) доцільно юзати 24в з перетворенням в 220.
Як що у вас потужна стійка біля 1кв або більше, або потрибна велика автономність (декілька діб) і можливість заряду за декілька годин, доцільно переводити все на 48 постіний струм.
Особисто у мене на даний час 2 варіант. Влаштовує більш ніж.

Для LiFePO₄ акумуляторів краще використовувати зварювання замість скрутки при самостійній збірці, бо зварені контакти надійніші, менше нагріваються, забезпечують стабільну роботу акумулятора і підвищують його безпеку та довговічність.

Останнє редагування:
Якщо хтось зустрічав щось подібне (а може й купив) – то було б добре поділитися інформацією з іншими.
Є соленоїди для комутації таких струмів. В автолебідках використовують. Але там струм споживання власних потреб великий. Тож, мабуть ні....
.
Але взагалі, я не дуже розумію проблему. В мене більше року відпрацювала зборка: послідовно 2х12Вх150 аг (гель) зверху якої в паралель були підкинуті 2х 12Вх75аг (стартові). І почувалися вони досить чудово. Хоча стартові були куплені ще на початку війни, в гелеві у 24 році.

Останнє редагування:
Але взагалі, я не дуже розумію проблему. В мене більше року відпрацювала зборка: послідовно 2х12Вх150 аг (гель) зверху якої в паралель були підкинуті 2х 12Вх75аг (стартові). І почувалися вони досить чудово. Хоча стартові були куплені ще на початку війни, в гелеві у 24 році.
У мене 100 Аг куплений у 15 р., 200 Аг - у 23-му, а 300 Аг - ще тільки доставляється (він має BMS, на відміну від 2-х перших). Мій "Phantom" для подовження терміну служби батарей працює у режимі "інтелектуальне заряджання" (тобто, він +/- швидко вливає великий струм, а потім дуже довго щось доливає мікродозами). Звісно, що у збірці цей режим не буде ефективним для усіх акумуляторів.

У нас електронщик с работы собрал систему на...320Вольт.
С этого вольтажа преобразует в 220В.

У нас електронщик с работы собрал систему на...320Вольт.
С этого вольтажа преобразует в 220В.
Все логично. Фактически, он сэкономил половину инвертора. Остался ШИМ и выходной фильтр, и синусоида 230В готова

Назад
Зверху Знизу