Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Готуємося до блекаутів. Досвід та поради.

• Автор теми Автор теми Peter Pan
  • Дата створення Дата створення
там досить багато параметрів треба вводити
Насправді вистачає місцеположення для того, щоб отримати оптімальні кут нахилу та азімут. В мене це -1 (азімут вони рахують від півдня, тоже це 179º) та 37º кут нахилу. Щось мені підказує, що у Вас буде теж саме :)

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

У этих хотелки поменьше...и это они цены забрали сильно сейчас :-(
Согласен - условия у этого производителя намного более сладкие. У тех ещё успел купить предоплатой по старой цене 28,5 т за 300 Ач (у этих сейчас 28,5 за 320 Ач и 5 л. гарантии). Цены они задрали после того, как у них партию комплектующих затормозили на таможне и после последних ударов по инфраструктуре, когда в Киеве эл. энергию стали подавать по 7-8 ч. в сутки (кому война, а кому...).

Насправді вистачає місцеположення для того, щоб отримати оптімальні кут нахилу та азімут. В мене це -1 (азімут вони рахують від півдня, тоже це 179º) та 37º кут нахилу. Щось мені підказує, що у Вас буде теж саме :)
Задав своє місцеположення - вийшло трішки інше - азимут - 0º (тобто прямо на південь), нахил - 35º. Як на це буде впливати, скажімо
(не орієнтуюсь, що там краще) чи інші параметри - важко сказати, але, мабуть, мінімально. Отримані дані - орієнтир для подальших роздумів: у мене вентильовані елементи даху (нахилені під кутом ~ 30º на захід або на схід) з технологічними зазорами ~ 20 мм по периметру їх контакту з цегляними фронтонами (для вентиляції) - тому коли сильний вітер (буря) інколи здається, що дах буде злітати. А якщо закріпити на ньому декілька панелей (не паралельно площині даху а з підняттям і перекосом відносно неї), то це значно збільшить парусність цієї конструкції, тому, мабуть, треба буде робити спеціальні розрахунки.

Ви раніше мене запитували про пораду так званого ШІ щодо пристрою для зарядки акб різної ємності (автоматичне почергове підключення до зарядного), вибачаюсь не хотів писати, але справа в тому, що ШІ видав шлак...
А який саме з ШІ (його назва)? Тепер багато хто починає спілкування з ШІ (тому інформація буде корисною). На слуху вже 5-6 різних варіантів ШІ (у мене поки що ще не згасла надія - якийсь з них зможе це осилити). Як вже писав у опублікованій темі (і багато хто це підтвердив) - GPT (принаймні його безкоштовний сегмент) абсолютно не пристосований для спілкування по електротехнічній тематиці і видає саме шлак. Зараз спілкуюся з Gemini. Враження набагато кращі (може колись опублікую важливі моменти з цього спілкування - можуть стати у нагоді ще комусь) - але тема спілкування не технічна (соціально-філософська).

насколько я могу судить у всех китайских инверторов стандартно 2.2квт - это только 12в, 3.2 и 4.2 - только 24в, все что выше уже 48в
Немного покопался для себя и пришел к выводу, что есть ограничение по току. 120 А и 150 А в пике (кратковременно) . А дальше смотрим по напряжению,
12 Вольт - это до 1,5 кВт
24 В - - 3 кВт
48 - 5,5 кВт...

Это номиналы рабочие. Все, что выше - стремно брать, имхо.

КПД. При той же мощности, чем выше напряжение, тем меньше ток и меньше потери в цепях. Потому, выгоднее работать в области более высоких напряжений.
Но, 48 вольт постоянки - уже и ***** может. Не забывайте это!

Все, что выше - стремно брать, имхо
Не могу согласиться. Инверторы на 8-10-12 кВА вполне стабильно работают годами, нужны хорошие кабели и DC шина. У себя использую виктроновский Lynx на 1000А и 250А предохранитель, кабель 70 квадратов.

Не могу согласиться. Инверторы на 8-10-12 кВА вполне стабильно работают годами, нужны хорошие кабели и DC шина. У себя использую виктроновский Lynx на 1000А и 250А предохранитель, кабель 70 квадратов.
Ну и не соглашайтесь! ;-) Я же не претендую на истину в последней инстанции....
Правил без исключений не бывает. Но, покажите модель инвертора на 12кВА от 12 вольт? Хочу увидеть такое чудо!

Это номиналы рабочие. Все, что выше - стремно брать, имхо.
За 12 В системи ті самі думки. Тому я і вважаю варіант на 12 В поганим рішенням. Ну ось, китайці пишуть про всяке, як і писав, типу, універсальні рішення, 12-24, то я поліз на алі і глянув. Але як воно там буде працювати по факту, ніхто не скаже.
В мене, хоч і не часто, але бувають моменти, коли потрібно ввімкнути щось важке, і давати якесь суттєве навантаження на 12-ти вольтову систему, ну, якось лячно.

Розумію, звідки ті думки. Я придбав готовий АКБ в китайців, на 12В , свого часу, 100 Ah, LifePo4. І теж була думка його задіяти. Але, коли я подивився на обмеження в потужності (на той момент) в китайських інверторів, плюс глянув форуми і теми по ремонту подібного добра, вирішив відразу пробувати хоча б 24 В систему.

Про ціни на АКБ. Звісно, що хочеться готове рішення з коробки. Але. По-перше, ціна. Я коли все це побачив, вибачте, поняв, що населення тупо доять, користуючись обставинами.
По-друге, що там стоїть всередині по факту. На згадку приходить історія навкруги пайлонтеч батарей, коли там було якесь жухалово по кількості елементів всередині, наприклад. Відомий бренд, ога.
Наступний момент - що там по BMS, чи є активне балансування, які інтерфейси наявні...

Ось, дивіться, не стверджую, що це саме краще рішення, але певно не гірше за місцеві, просто щоб було зрозуміло, як ілюстрація.

24 В, 8 cells по 314 Ah, 431 eur , це вже з доставкою. 21043 грн. приблизно. Оскільки політика держави не зрозуміла мені від слова зовсім, можуть нарахувати мито. А можуть і ні. Щоб того точно не сталося, розбити таку посилку на кілька окремих, я роблю так завжди в подібних випадках.

BMS JK BMS 200A Jikong Bms JK-B2A8S20P Smart BMS 8S 24V Active Balance 2A bms for lifepo4 lithium ion battery BMS RS485 CAN App BT = 1750 грн. ( це я просто ткнув в Алі, можлива масса варіантів на будь який смак, цей вже є з активним балансуванням, інтерфейси тільки заздалегідь треба потрібні обрати, щоб інвертор в них міг напряму, і не возюкатись, як я, з всякою хрінню).
Далі буде потрібно просто все зібрати на столі. Повний YouTube вже відеоінструкцій. Принцип однаковий. Корпус - за бажанням, це косметична шафа. Там не корпус потрібен, а певне стискання елементів в межах, які дає виробник в інструкції на комірку. Клеми, запобіжник, можливо розмикач, то вже не так дорого, набіжить, звісно, ще під тисячу грн. Може, півтори. Усе.

На виході : безцінний досвід ) і АКБ на 24 В по ціні 12 В аналогічної ємності тут.

1764154748507.webp

При пониженном напряжении могут ли хуже работать зарядки для мобил? Использую одну для раздачи инета, а она сдохла походу при включенной зарядке, чего раньше не наблюдалось.

покажите модель инвертора на 12кВА от 12 вольт? Хочу увидеть такое чудо!
Victron MultiPlus II 12/5000/220 поддерживает параллельное подключение до 6 штук, получится 24 кВт. Не знаю, кому такое может прийти в голову, батарея понадобится 3600 Ah минимум и провода 190 mm2 на каждый инвертор, но технически это возможно. :)

Ну то Віктрон, вони доволі специфічні. Треба щось шукати на Аліекспес.
З ціною інверторів - сумна історія (може тому, що в 12 В набагато більше міді?).
Мультиплюс 2 12/3000-120-32 витягне заявлені 3000ВА/2400Вт і ще вдвічі більше в режимі перевантаження.
Міді там дійсно більше, але причини такої ціни інші. По-перше, силові транзистори, які працюють на вчетверо більшому струмі, ніж у 48/3000-35-32. По-друге, ця модель дуже ходова для автодомів та малих яхт (тому що там 12в забезпечує генератор), а це преміальний ринок.

Але варіант, коли до інвертора ставлення як до розходника, теж має право на життя. Купити два недорогих на Алішкє, один згорить, інший буде працювать, поки їде заміна першому. А може і не згорить.

При пониженном напряжении могут ли хуже работать зарядки для мобил? Использую одну для раздачи инета, а она сдохла походу при включенной зарядке, чего раньше не наблюдалось.
Повинні працювати. Як і зарядні ноутбуків, наприклад. Імхо, вихід з ладу може бути спричинений низькою вхідною напругою, але те свідчить скоріше про низьку якість самого зарядного

Ось, дивіться, не стверджую, що це саме краще рішення, але певно не гірше за місцеві, просто щоб було зрозуміло, як ілюстрація.

24 В, 8 cells по 314 Ah, 431 eur , це вже з доставкою. 21043 грн. приблизно. Оскільки політика держави не зрозуміла мені від слова зовсім, можуть нарахувати мито. А можуть і ні. Щоб того точно не сталося, розбити таку посилку на кілька окремих, я роблю так завжди в подібних випадках.

BMS JK BMS 200A Jikong Bms JK-B2A8S20P Smart BMS 8S 24V Active Balance 2A bms for lifepo4 lithium ion battery BMS RS485 CAN App BT = 1750 грн. ( це я просто ткнув в Алі, можлива масса варіантів на будь який смак, цей вже є з активним балансуванням, інтерфейси тільки заздалегідь треба потрібні обрати, щоб інвертор в них міг напряму, і не возюкатись, як я, з всякою хрінню).
Далі буде потрібно просто все зібрати на столі. Повний YouTube вже відеоінструкцій. Принцип однаковий. Корпус - за бажанням, це косметична шафа. Там не корпус потрібен, а певне стискання елементів в межах, які дає виробник в інструкції на комірку. Клеми, запобіжник, можливо розмикач, то вже не так дорого, набіжить, звісно, ще під тисячу грн. Може, півтори. Усе.

На виході : безцінний досвід ) і АКБ на 24 В по ціні 12 В аналогічної ємності тут.
Ті ж самі думки були й в мене. Однак, дещо інакше на той час було.
По-перше, трохи дорожче були банки. Десь 26 тис. грн виходили. І вони в мене 50+ кг важили. Якось вага твоїх банок замала злається
БМС... Якось дешеві мене трохи бентежять. Там де банки - десь 50 евро БМС.
Ще- екран треба. Бо без нього не зручно. Про телефон знаю, але жінці простіше на екрані глянути залишок...
Корпус - ну, якщо нормально робити - то не так вже й дешево. Тим більш в варіанті повісити на стінку.... А ще дійсно, обжати ті банки ж треба.
Мій час - він теж грошей коштує, хоча й отриманий досвід - безцінний. Тож тут не рахуємо...
В мене 36000 тис грн батарея коштувала. Отже, різниця була не така вже й велика. А головне, отримав все готове, "із коробки". Вага більш 55 кг...
Зараз так, попит цінник закинув догори знатно.....

ЗІ: в тебе є, наприклад, чим клемніки 25мм2 обтиснути? Інші дрібнички теж повилазять же....

Я ж там спеціально скинув той файлик, який вів на початку діяльності. Є все, там ціни і тип інструментів.

1111.webp

Придбано в китайців, крімпери, обжимки, і так далі. Вже багато де стало в нагоді. Як варіант, по тому - olx в поміч. Я там по факту придбав BMS, було дешевше на той момент за китайців. Все нове, не юзане - просто з тих самих міркувань людина вже осягнула, що потрібно 48 В, але вона більш розумна виявилася за мене - ще на етапі проектування.

Банки не мої ) То просто приклад, перші, які доступні до замовлення. По діяльності nkon питань в мене особисто і в моїх приятелів, які також почали робити те саме - не було зовсім. Вони тягають прямо з виробництва, партії там великі. Мінус - розкрутилися і попит перевищує пропозицію. Чекате замовлення приходиться десь квартал.

Про вагу я не зрозумів, EVE аналогічної ємності важать точно так само, 5600 грамів +/- 300 грам.

Корпусів на моїх батареях немає. Каркас зі шпильок, армований скотч, ізолювання і бокові стінки.

Я до того, що народу пропонують фактично в 2 рази менш потужну батарею за ціну, по якій, якщо людина не боїться обжати дроти і трохи попрацювати руками, може отримати геть інше. Першу АКБ я десь пару діб перманентно ковиряв, звісно. Але вже третя ітерація зайняла кілька годин всього.

Звісно, тут кожному своє.

• Це лайк!
Реакції: vs18
Но, 48 вольт постоянки - уже и ***** может. Не забывайте это!
Не знаю, как постоянка, а вот по переменному напряжению такая ситуация (фото): ~ 90 В (между водяным краном и корпусом посудомойки). Изменяется в широких пределах: 45, 60 и ок. 100 В. Спрашивал у электриков-практиков - пожимают плечами.

Вкладення

• 1764172888242.webp
    1764172888242.webp
    1.4 MБ · Перегляди: 5
а як там у вас з заземленням ситуація в господарстві?

а як там у вас з заземленням ситуація в господарстві?
У котельні є заземлення (з підлоги виходить арматура, там щось закопано - робив один з попередніх хазяїв). До неї я підключив електрокотел (зараз вимкнений по причині "грабітєльських" цін на електрику, навіть вночі), електробойлер (аналогічно), газовий котел а також проточний водонагрівач (2-10 кВт) - на кухні (поруч з краном, на якому міряється напруга). Посудомийка до заземлення не підключена. Підключити її і забути про проблему? Можливо це хтось з сусідів безкоштовно харчується ел. енергією через землю?

Повинні працювати. Як і зарядні ноутбуків, наприклад. Імхо, вихід з ладу може бути спричинений низькою вхідною напругою, але те свідчить скоріше про низьку якість самого зарядного
Воткнул в ЮСБ порт компа, и зарядилось до максимума. А до того перепробовал две штатные зарядки.

Не знаю, как постоянка, а вот по переменному напряжению такая ситуация (фото): ~ 90 В (между водяным краном и корпусом посудомойки). Изменяется в широких пределах: 45, 60 и ок. 100 В. Спрашивал у электриков-практиков - пожимают плечами.
На вході в мийку стоїть конденсатор між фазою і заземленням. Якщо в розетці немає заземлення, то напруга перетікає з фази на кран
Або хтось з сусідів їбанув своє "заземлення" на кран.

Назад
Зверху Знизу