до замены на старых картриджах после постфильтра было 50...
вот тут вопрос: я не понимаю физики процесса, почему такая разница между новым набором картриджей 1-2-3 и старым?
я думал раньше, что 99% фильтрует сама мембрана (а тут она не менялась и осталась прежней), а предфильтра просто предочистка перед ней.
Фізика процесу в тиску на мембрану.
99% фільтрує хіба що Filmtec, але той, що справжній. І то, з побутових, навіть 100g офіційна селективність 98 чи 98%.
І це тільки при певних умовах:
Тдс <500ppm
Температура, 22°С (якщо не помиляюсь)
Вихід пермеату 20%, тобто злив 1:4
Тиск- 3.4 бари.
Коли картриджі забиваються, тиск на мембрану стає меншим і відповідно, селективність погіршується, тобто тдс росте. Продуктивність (швидкість фільтрації) також зменшується.
Саме через низький тиск інколи можна почитати скарги людей про те, що осмос на 1л чистої води зливає 10-20л в канашку. Аквафільтрівський поліпропілен дуже сильно збиває тиск, але кращої одинички (1мкм) за 44грн я не зустрічав.))
Можете провести експеримент-
врізати манометр перед мембраною і на свіжих картриджах прямотоком дивитись тиск і тдс, який біжить з крана (бак при цьому перекрити). Потім трохи прикрутити краник подачі води на систему, щоб тиск упав до 2х бар і побачите, що селективність упаде відсотків на 30. Тдс стане ближче до 100ppm.
Те ж саме з обмежувачем потоку- чим сильніше ми його затиснем від рекомендуємої норми - тим вище буде тдс і тим швидше помре мембрана.