Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дзеркалля (мова спілкування в темі - українська).

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
Доброго ранку! Бережемо добро :кава:

OIG328.webp

З "Зірки світять вночі" проблема в тому, що цей вислів не є чітко визначеним предикатом. Він може означати що завгодно:
- всі зірки світять завжди, в тому числі вночі теж
- всі зірки світять тільки вночі
- деякі зірки світять тільки вночі, деякі тільки вдень
- деякі зірки світять тільки вночі, деякі будь-коли
- є принаймні кілька зірок, які точно світять вночі, про інші нічого невідомо
- вночі завжди світять хоча б декілька зірок

З усіх цих варіантів тільки з другого випливає, що зірки не можуть світити в інший час доби, крім ночі - і тільки при ньому висновок "зараз ніч" буде правильним.

З "Зірки світять вночі" проблема в тому, що цей вислів не є чітко визначеним предикатом. Він може означати що завгодно:
- всі зірки світять завжди, в тому числі вночі теж
- всі зірки світять тільки вночі
- деякі зірки світять тільки вночі, деякі тільки вдень
- деякі зірки світять тільки вночі, деякі будь-коли
- є принаймні кілька зірок, які точно світять вночі, про інші нічого невідомо
- вночі завжди світять хоча б декілька зірок

З усіх цих варіантів тільки з другого випливає, що зірки не можуть світити в інший час доби, крім ночі - і тільки при ньому висновок "зараз ніч" буде правильним.
Ну так можна до багатьох засновків (два перші рядки) причепитися і знайти невідповідність.
Але це я сама винна, що сказала тобі, що зірки світять весь час. Засновки ж не підлягає сумніву. І я мала на увазі, що ми їх бачимо уночі, тобто спрощений варіант: вдень - сонце, вночі - зірки.
Неправильний силогізм - це як раз твій приклад про зірки.
Неправильний силогізм - це коли виходить неправильний висновок. З тієї думки, що я вкладала - про те, що ми їх бачимо, то висновок правильний. Хоча, звісно, можливі варіанти, якщо прискіпуватися, наприклад, якщо дивитися у телескоп ))))
Хотіла погодитися, що можна і з "лише", але читаю з ним, і розумію, що не треба.Може тому що, засновки мають бути максимально стислі? А може я помиляюся:незнаю:

Тепер з неправильними силогізмами. Вони виникають не з-за невизначеності предикату висновку (точніше, не завжди з-за нього, хоча тут як раз хороший приклад того, як із-за нечітко свормульованого предиката ми отримали невірний силогізм), але, частіше, з-за невірного оперування необхідними і достатніми умовами.

1. Всі риби плавають - вірне твердження. Це приклад достатньої умови: "для того, щоб істота плавала, їй достатньо бути рибою".
2. Всі, хто плаває, є рибою - обернене твердження. Але воно не витікає з попереднього, і не є вірним! Це небхідна умова, її можна сформулювати так: "для того, щоб істота плавала, їй необхідно бути рибою". І така умова не виконується. Необхідна умова не випливає з достатньої, і навпаки, достатня не випливає із необхідної. Вони можуть виконуватися одночасно, але не зобов'язані цього робити.

І от на нерозумінні цих відношень побудовані не лише більшість неправильних силогізмів, а й більшість усіх способів дурити людям голову на всіх рівнях взаємодій.

З тієї думки, що я вкладала - про те, що ми їх бачимо, то висновок правильний.
Ти вкладала правильну думку, "ми бачимо зірки вночі і тільки вночі, і ніяк інакше". Але ти не сформулювала її чітко, саме тому я дописала слово "лише", яке автоматом ставить все на свої місця.

Хотіла погодитися, що можна і з "лише", але читаю з ним, і розумію, що не треба.Може тому що, засновки мають бути максимально стислі?
Ні в якому разі. Засновки мають бути в першу чергу максимально чіткі, це обов'язкова умова, без якої вся логіка летить шкереберть. А вже тільки після цього максимально стислі, але не за рахунок чіткості. Повір людині з дипломом мехмату )

Останнє редагування:
Ось навіть вікіпедія дає класифікацію. Там обов'язково фігурують поняття "всі", "деякі", "жоден". Бо без них не буде чіткого однозначного предиката.

1715243363796.png

Треба формулювати так, щоб не можна було причепитися
Ну от тобі твердження: всі риби плавають. А я скажу, що якщо риба лежить на березі, то вона не плаває :) тобто при бажанні причепитися є до чого, або перше формулювання неправильне )))))

Ось навіть вікіпедія дає класифікацію. Там обов'язково фігурують поняття "всі", "деякі", "жоден". Бо без них не буде чіткого однозначного предиката.

1715243363796.webp
Це про кількість, а не про "лише".
Але хай ти права, бо мені вже набридла ця тема :-)

Ну от тобі твердження: всі риби плавають. А я скажу, що якщо риба лежить на березі, то вона не плаває :)
І таким чином виловиш неточність формулювання, тому що дійсно біло б правильніше сказати "всі риби вміють плавати"

:) Не пiдходить, бо такi зiрки iснують :D
Тоді і висновок неправильний, бо тоді ми не можемо стверджувати "зараз світять зірки"=>"зараз ніч". Ви тільки що довели, що Іринін силогізм невірний )

Мабуть я тому організатору групи як камінець у черевику :-) Він запостив навчальний допис, а я знайшла помилки, чим, звісно, попрала його статус людини, що має право навчати. Ну, він не сперечався, навіть погодився. Загалом спеціаліст з нього такий собі. Тобто він сам закінчив такий семінар, і вирішив, що може прив'язати це до психології, де він вважається спеціалістом. Але ж гарним письменником і освіченим у цій галузі він не став. То як можна навчати? Нахапався із американської книги думок, взяв звідти приклад, і наводить, а сам, виходить, не розібрався. Це був допис, що треба прибирати зайве, тож у словосполученні щаслива посмішка прибрати щасливу. А я йому сказала, що усмішка може бути і сумною, тому і щасливою може бути, а також тут доречніше усмішка. Отже в черговий раз впевнилася, що людина просто побачила як інші на цьому заробляють гроші, і вирішила й собі.

Тоді і висновок неправильний, бо тоді ми не можемо стверджувати "зараз світять зірки"=>"зараз ніч". Ви тільки що довели, що Іринін силогізм невірний )
Ти дуже глибоко копаєш. Силогізм про риб - з підручника, отже він правильний. Нема потреби писати так, щоб виключити усі можливі відхилення. Це просто приймається за вхідні дані. Риби плавають. Зірки світять. І з цих даних робиться висновок. А можна написати: риби лежать на березі, або зірки згасли, і це теж буде правильно, просто це буде інший силогізм.

Силогізм про риб - з підручника, отже він правильний.
В сенсі правильний? Крокодил - це риба?
Нема потреби писати так, щоб виключити усі можливі відхилення. Це просто приймається за вхідні дані. Риби плавають. Зірки світять. І з цих даних робиться висновок.
Дійсно, для окремого взятого силогізму нема потреби перебирати абсолютно всі варіанти. Беруться лише ті, які важливі для того, щоб зробити запланований висновок. В твоєму випадку абсолютно необхідно врахувати той факт, що зірки не світять вдень, інакше неможливо зробити висновок "зірки світять"=>"зараз ніч". Для іншого висновку був би важливий інший факт.

Це ж вам не хокку чи щось подібне, щоб вважати, що коротко, красиво й незрозуміло - цього вже достатньо. Тут логіка, тут кожна дрібниця має сенс і все вписується в певні формули.

В сенсі правильний? Крокодил - це риба?
Не силогізм, а засновок (помилилася).
Ось це:
Всі риби плавають - вірне твердження
Тобто цього досить, і не треба уточнювати, що коли лише знаходяться у воді, і не дохлі, і не травмовані :-)
В твоєму випадку абсолютно необхідно врахувати той факт, що зірки не світять вдень, інакше неможливо зробити висновок "зірки світять"=>"зараз ніч".
Ну так я врахувала: дала як аксіому, що зірки світять вночі. Маючи на увазі те, що люди бачать це світло. Коли люди кажуть у похмуру погоду, що сонця нема, усім же зрозуміло, що воно не перестало існувати.
Це ж вам не хокку чи щось подібне, щоб вважати, що коротко, красиво й незрозуміло - цього вже достатньо. Тут логіка, тут кожна дрібниця має сенс і все вписується в певні формули.
Недоречне порівняння про хокку, ніхто так і не вважає. Не буду сперечатися, можливо ти і права з тим "лише". В мене просто нема бажання спілкуватися на цю тему, просто нецікаво.

Теж полемічно. А Сонце- це теж зірка! :)
Предикат не має бути правильним. Він має бути таким, щоб з нього випливав потрібний висновок. Висновок "зараз світять зірки, отже зараз ніч" можна зробити лише з того варіанту, що я вказала. А вже чи буде він правильний, це вже дійсно залежить від того, наскільки вірний предикат. Спростовуючи предикат, автоматично спростовуємо висновок.

Назад
Зверху Знизу