Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Диктант національної єдності 2022

• Автор теми Автор теми Entombed
  • Дата створення Дата створення

Entombed

Куратор теми
Статус: Офлайн
Повідом.: 10690
Взяв участь у радіодиктанті національної єдності, що відбувся сьогоді об 11:00.
Текст Ірини Цілик читала Ада Роговцева. Читала, як на мене, трохи швидко. Ледве встигав записувати, а потім довелося все переписати начисто. На фото - остаточний варіант, на перевірку.
Філологи і філологині, налітай))
А текст цього року просто надзвичайний! Я в кінці ледве бачив папір, та й ведучий на телеканалі Суспільне Культура не стримував сльози після закінчення диктанту! Таким він і мав бути, звісно!!

Хто ще писав? Давайте ділитися своїми роботами.
Моя на фото нижче. Вже відправив на перевірку. Беж жодної домопоги і підказок, звісно, бо інакше навщо все це?
20221109_121516.webp

20221109_121530.webp

Легкий текст. И я бы его написала.
А вот Григір Тютюнник, например.... :)

Я,звісно, не філологиня, але після слів "Та головне" мені здається повинно стояти тире
  1. Перед словами це (це є), оце, то, ото, ось, (це) значить, які передують присудкові, вираженому іменником у називному відмінку або неозначеною формою дієслова:
Поезія — це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі
(Л. Костенко);

Гетьман, може, як ніхто інший знав, що любити Україну — це найперше захистити її надійно від усіх ворогів (О. Лупій).

Другий обзац я би виклала так:
Розкажи про його запах - теплий, сонний дух книжкових полиць, побитого шашелем креденса, жовтого супу з терпкою петрушкою. Або, може, навпаки - бадьорі пахощі фарби, лаку, новизни.
Як же довго, чи не пів-життя, мріялося про власний дім!

Останнє редагування:
я насправді писати вже розучився. Коли треба заповнити якусь анкету( останні рази на пошті переадресацію робив та перед ковід вакцинацію писюльку писав), то це реальний квест. Тут печатаю, але писати це ппц, важко та виходить жахливо.

Говорят, сложные тексты у него для диктанта.
коли давно в мене в універі в сусіднього потоку був диктант, що починався з "троеточия"(хйл). Тобто перший абзац, самий початок, й там три точки перед великою літерою, з якої все починається. Типо авторський знак. Як про це можна здогадатись? Адже це поза правилами. Але все ж автору дозволяється це робити.
Може це з тієї ж опери?

Тут печатаю, але писати це ппц, важко та виходить жахливо.
мені завжди мати закидала що в мене почєрк не той :D кажу: на онука подивись, він просто лівша - там крінж дивитись як він оце ... з іншого боку - арабською або іврітом - легко
дива оце все
диктант пропустив, я навіть сумнівів не бачив шо так і буде :незнаю:

Я,звісно, не філологиня, але після слів "Та головне" мені здається повинно стояти тире
  1. Перед словами це (це є), оце, то, ото, ось, (це) значить, які передують присудкові, вираженому іменником у називному відмінку або неозначеною формою дієслова:
Поезія — це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі
(Л. Костенко);

Гетьман, може, як ніхто інший знав, що любити Україну — це найперше захистити її надійно від усіх ворогів (О. Лупій).

Розкажи про його запах - теплий, сонний дух книжкових полиць, побитого шашелем креденса, жовтого супу з терпкою петрушкою. Або, може, навпаки - бадьорі пахощі фарби, лаку, новизни.
Ні, там кома.
Те, про що ти говоришь - не те.
Ти про присудок у формі іменника. Твій же приклад "поезія - неповторність". При цьому підмет повинен передувати присудку.
В сабжевому ж випадку "головне" не є підметом.

Я записав так, як почув це у читанні Роговцевої. Ну от не прозвучало там натяку на тире - і все:)

Стосовно тире після "навпаки" - його тут можна не ставити, бо "якщо навпаки можна вилучити й структура речення не порушиться, його відокремлюють комами".

І правильно пишеться "півжиття" - гугл підтверджує.

я насправді писати вже розучився. Коли треба заповнити якусь анкету( останні рази на пошті переадресацію робив та перед ковід вакцинацію писюльку писав), то це реальний квест. Тут печатаю, але писати це ппц, важко та виходить жахливо.
Та сама хрінь. Цього року власноруч тільки диктант написав, дві чи три заяви та декілька записів у блокнотах.

І правильно пишеться "півжиття" - гугл підтверджує.
так вже давно так. Пів яблука, але пів'яблуко.
Сенс классичний - якщо мається на увазі половина чогось сталого, що існує само по собі, то пишеться окремо( пів яблука - тобто просто частина яблука); якщо сабж є окремою самодостатньою частиною, то пишеться разом( пів'яблуко як саме отой огризок, що є половиною яблука).

Я записав так, як почув це у читанні Роговцевої. Ну от не прозвучало там натяку на тире - і все:)
Згодна, багато залежить від інтонації.
В школі, пам"ятаю, на диктантах інтуїтивно ставила знаки пунктуації в залежноті від інтонації вчителя)) але завжди отримувала п"ятірки))

Спасибо за тему. Диктант не писала. Слаба в украинском, говорить и то стесняюсь. Не учила родной язык никогда. Теперь сожалею. Но так сложилась жизнь.
Слушала и исходила на сопли. Всё - о нас, простыми понятными образами и словами. Рада, что получилось приобщиться благодаря тому, что - в отпуске.

Мий Дім розхуярили дикі ***********, ще на почонтку березня
За тши дні Жінка поїхала до мене, Шурку зоставила моеї мати ,( Царствие їй небесне), а потім кішку забрав син ..
Зараз кішка у сина , а то що буде з нами ,то зовсім інша справа...
Цук, Не можу знайти фото домку..
Смерть ********.. :yahoo:

Треба "шерехи" замiсть "шелехи".

Читаю и кажется, что я напишу без ошибок, если буду смотреть в рот тому кто диктует.
Хотя в реальной жизни, и под диктовку без лектора, я сделаю наверно 20 ошибок в этом диктанте :(

Останнє редагування:
Текст диктанту сьогодні було оприлюднено:
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Читаю и кажется, что я напишу без ошибок, если буду смотреть в рот тому кто диктует.
Хотя в реальной жизни я сделаю наверно 20 ошибок в этом диктанте
Виявилося що я зробив аж 21 помилку: чотири слова записав неправильно (недочув, мабуть), один прийменник взагалі пропустив, один іменник з числівником неправильно, решта помилок - пунктуаційні.

Вважаю, це фіаско((

Останнє редагування:
Назад
Зверху Знизу