27.08.14 вторжение войск РФ

Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

Круто! Слава Украине!
 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

Путін очікує на диво і анексує українські землі, щоб виграти для себе час

Андрій Голуб

Захід має посилити збройну допомогу Україні від рівня «Україна не програє» до рівня «Україна безсумнівно переможе»

Від вечора 27 вересня російські пропагандисти намагаються хоч так, хоч сяк розігнати новину, яку мало хто сприймає серйозно. Сама Росія, судячи з більшості публічних реакцій, не виняток. Йдеться про результати псевдореферендумів на поки що окупованих територіях України. Скільки «проголосували» за приєднання до РФ у Мелітополі – 87% чи 93%? Рішення про «приєднання» у Москві ухвалять зараз чи потім? Ці повідомлення виглядають аж настільки жалюгідно, що змушують навіть замислитися щодо стійкості режиму в Росії вже тепер.

Проте сподіватися на швидке падіння Кремля було б занадто оптимістично. Варто наголосити, що самі по собі окуповані території України не потрібні російському режимові. Їхня анексія не впливає на готовність України до опору. Їхня анексія не впливає на готовність Заходу підтримувати Україну. Можливо, подібні ілюзії в Москві мали до початку цього театралізованого шоу. Якщо це справді так, то авторів кремлівських «багатоходівок» можна привітати зі взяттям нової вершини – важкодоступного піку Ідіотизму (мало хто знає, але він настільки високий, що загальновідомі Повітряні Замки – це невеличкі пагорби біля його підніжжя).

І все ж, варто виходити з того, що при владі у Росії не лише ідіоти. І ці особи таки мають якісь раціональні плани. Версій щодо змісту цих планів створено вже чимало. Анексію розглядають і як перехідний етап до агресивнішого ядерного шантажу, і як спробу мобілізації громадської думки в Росії для нібито «захисної» війни. Не відкидаючи цього, є й інші мотиви.

Етап війни, розпочатий Путіним 24 лютого, теоретично давав йому змогу пожиттєво убезпечитися від будь-яких неприємностей, якими загрожувала стагнація російської економіки внаслідок запроваджених у 2014-му санкцій. Ключове в цьому навіть не те, що у разі перемоги Путін міг би правити довічно. Міг би, якби захотів. Головніше, що його досягнення нарешті б стали не віртуальними, а реальними. Перемога дала б Путіну статус ідола, який повернув російському населенню справжню велич, жагу котрої пропаганда культивувала усі попередні 20 років.

Говорити про таку перемогу Росії зараз не доводиться, навіть якщо уявити несподіваний крах України – наприклад, внаслідок падіння гігантського метеорита. Найгірше, що могло трапитися з Кремлем у нинішній війні, вже сталося. Знищено зону безпеки – межу, яка надійно відокремлювала віртуальне від реального. Уявну міць «другої армії світу» – від реальної корупції та показухи, уявну «повну ресурсну залежність Заходу» – від реальної здатності замінити російський газ за півроку, уславлений пропагандою «політичний геній та вдачу Путіна» – від втрати елементарної чуйки та здорового глузду, необхідних для прийняття мінімально адекватних рішень.

Найболючіший удар в саме серце Росії – це те, що «спецоперація» вже точно увійде в історію в одному ряду з Кримською, Російсько-японською та Радянсько-фінською війнами. Чим би вона не завершилася. І в її назві точно фігуруватиме слово Україна або відповідний прикметник. Те, чого в путінській версії світобудови не існує. Те, що колись «вигадали в австрійському генштабі». Тобто, якщо вірити Путіну, російську армію зараз ганяє Харківщиною та Донбасом щось неіснуюче. Щось неіснуюче не давало російській армії взяти Маріуполь довше, ніж вся Франція протрималася у Другу світову. Щось неіснуюче не дало захопити Київ. І ця разюча невідповідність між пропагандистськими фантомами і суворою дійсністю є для Росії катастрофою.

У таких умовах найціннішим для Путіна ресурсом став час. Час дає йому надію на зміну ситуації. Надію на диво на фронтах та розкол на Заході.

Диво на полі бою має забезпечити мобілізація. Скільки з неї не насміхатися, але вона створить нам багато проблем. Хаос, який утворився на старті, згодом частково виправлять і мобілізовані отримають тампони в аптечки все ж за рахунок держави. Для зовсім незадоволених знімуть кілька сюжетів для держТБ про покарання керівників військкоматів. Вуличні протести залишаються примарною загрозою – власне, вони вже вщухають. По справжньому гаряче стало тільки у Дагестані і там мобілізацію скасували, але решта регіонів не слідує цьому прикладу.

Ядерний шантаж має на меті посіяти страх на Заході. Поки що ефекту не досягнуто, але здається, що це тільки початок. Загадкова «диверсія», під час якої підірвали три з чотирьох гілок «Північних потоків» нагадує обриси нового сюжету у тому ж напрямку.

Однак і мобілізація, і шантаж можуть принести користь лише тоді, коли є достатньо часу. Для здобуття цього ресурсу й влаштоване шоу із псевдореферендумами та анексією. Путін – великий «фанат» історії – знає, що палацових переворотів і дивних раптових смертей серед царів у російському минулому траплялося набагато більше, ніж революцій. Ставку на заміну нинішнього царя іншою особою робив і Захід, починаючи з 24 лютого. Про це свідчила навіть риторика про «війну Путіна, а не росіян».

Замінити Путіна – найлегший спосіб вийти з режиму постійної ескалації. Саме тому господар Кремля намагається створити умови, за яких проста його заміна ні до чого не призведе. Перед 24 лютого він влаштував дивні збори, під час яких кожен із наближених мав підтвердити перед камерою, що особисто пітримує визнання «незалежності» псевдореспублік на Донбасі.

Нинішнє шоу таке саме. Після оголошення анексії в розмовах про заміну Путіна не буде сенсу, адже це рішення мають підтримати обидві палати так званого «парламенту» РФ і Конституційний суд. Тобто кожен представник еліти повинен підписатися під цим злочинним рішенням. Ця конструкція – не про законність, а про те, що її буде складно демонтувати одинаку. Путін навмисне створює ситуацію, коли його наступник не зможе відмотати все назад завдяки виключно особистим домовленостям на Заході. І це робить ідею його заміни набагато менш привабливою. Він знову збирає еліту для нового етапу війни і робить беззмістовним палацовий переворот прямо зараз. Так він вирає для себе ще трохи часу, який, можливо, наблизить жадане диво.

Для Путіна цей час – влада. Для українців – їхні життя. І це ще один аргумент (на додачу до незліченної кількості інших) на користь того, що Захід має посилити збройну допомогу Україні вже тепер. Посилити від рівня «Україна не програє» до рівня «Україна безсумнівно переможе». Та перейти від ідеї зміни путінського режиму до ідеї реорганізації Російської Федерації як такої. Часовий ресурс, який є розпорядженні Путіна, треба скорочувати. Кожен крок, який забирає у нього час – доречний; кожен, який додає йому часу – поганий. І впродовж останніх тижнів риторика на Заході потроху змінюється саме в першому, потрібному для нас напрямі. Це хороший сигнал.

Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент у цьому розділі
 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

Глибокі корені російської корупції у Німеччині

Ольга Ворожбит

Як Кремль купував і продовжує купувати німецьких менеджерів, юристів та чиновників

24 вересня зʼявилося повідомлення про те, що на псевдореферендуми, які Росія проводить під дулом автоматів на окупованих українських територіях, навіть привезли іноземних спостерігачів. Попередній досвід довів, що зазвичай, це ласі на гроші політичні фріки або депутати аутсайдери. Однак на ці псевдоволевиявлення навіть такі «політики» не доїхали. Так, спершу місцеві депутати земель Саксонія-Ангальт та Північний Рейн-Вестфалія від дружньої до Кремля партії «Альтернатива для Німеччини» збиралися поїхати на окуповані РФ українські території для легітимації російських дій там. Однак після лавини критики (зокрема й внутрішньопартійної) відмовилися від такого рішення. Один «спостерігач» щоправда у Німеччині таки знайшовся – керуючий директор комунального енергетичного підприємства із землі Гессен Штефан Шаллер. Після активної критики у соцмережах та уваги німецьких та українських медіа щодо цих дій менеджера, наглядова рада підприємства підтримала його звільнення із посади. Шаллер ображався і не міг зрозуміти цього рішення: як так? Він же ж просто хотів пересвідчитися, чи все гаразд.

Однак його підкріплена грошима «наївність» та бекґраунд менеджера енергетичного підприємства підводять нас до ще одного риторичного запитання: наскільки сильно німецька енергетична сфера просочена російською корупцією? Так, на початку серпня зʼявилася новина щодо початку розслідування щодо двох високопосадовців із федерального міністерства економіки через їхні ймовірно надто «тісні» звʼязки із Росією. А минулого тижня журналісти-розслідувачі із порталу correctiv.org опублікували велике розслідування про «лобі Газпрому» в німецьких енергетичних компаніях та урядових і неурядових структурах. Завдяки цьому лобі росіяни прагнула посадити ФРН на свою «енергетичну голку» і, як можемо нині констатувати, таки досягли мети. Процес позбавлення залежності тепер дорого коштує цій країні.

Конференції, концерти, фестивалі дружби

Аби переконати німців, що саме російський газ – це те, чого вони найбільше потребують, Кремль та ті, хто на нього працював, систематично створювали малопомітні організації, які націлювалися на німецьких політиків різного політичного спектру – від СДПН до ХДС/ХСС – просуваючи таким чином ідею «користі» поставок газу зі сходу. «І ця реклама спрацювала», - вважають у correctiv.org.

Так, йдеться про обʼєднання, які, на перший погляд, лише декларували прагнення підтримувати тісніші двосторонні відносини, але насправді відстоювали корпоративні інтереси Газпрому. Зовні все виглядало безневинно: фестивалі, концерти, виставки, дні дружби, але насправді як колишні, так і чинні високопосадовці ставали лобістами інтересів ворожої країни у своїй власній (опубліковані нещодавно документи щодо зустрічей премʼєр-міністерки землі Мекленбурґ-Нижня Померанія Мануели Швезіґ у Росії в 2018-му та 2019-му роках лише підтверджують це. Поза Ґерхардом Шредером Швезіґ вважають однією із найбільших лобісток «Північного потоку-2»).

Лобістські мережі на службі Кремля

Завдяки мережевому аналізу Correctiv.org прослідкувало, як «Газпром» зумів просочити свою лобістську мережу у двох ключових для постачання газу землях – Саксонії та Мекленбурзі-Передній Померанії. На різноманітних заходах, які фокусувалися на двосторонній співпраці країн, можна було зустріти представників різних організацій, що мали спільну думку щодо постачання сировини із РФ. Усе це створювало ілюзію великої кількості організацій, у яких було безліч відданих спільній меті людей. Насправді за цим стояв чіткий розрахунок, бо на усіх заходах ці «активісти» повторювали єдину мантру – потребу зміцнювати сировинну співпрацю між Росією та ФРН.

Німецьке видання також прослідкувало, що за більшістю таких невеликих лобістських організацій стояла німецька енергетична компанія VNG. Її представники також часто виступали на заходах, які організовували лобістські клуби чи обʼєднання. В одному із фондів компанії VNG працював відомий своїм русофільством німецький політик член СДПН Матіас Платцек. Сама компанія VNG є одним із найбільших імпортерів газу в Німеччині, однак на відміну від іншої великої німецької енергетичної компанії Uniper, «виступає за власну залежність від Москви», - пише correctiv.org На початку вересня компанія ця компанія подала заявку на отримання мільярдної допомоги, оскільки тепер їй не вистачає газу, який вона раніше отримувала з Росії. «Ще з часів НДР VNG отримує газ з Росії за довгостроковими контрактами на постачання. Багато східнонімецьких муніципалітетів володіють меншими частками. Зв’язок із Росією ще більш очевидний у наглядовій раді VNG: Маттіас Варніґ, керуючий директор «Північного потоку-2» і близька довірена особа Путіна, сидів там п’ять років», - зазначає видання. Про тісні звʼязки із Газпромом свідчить і той факт, що спільно із ним, компанія володіє газосховищем у Пейсені. А у 2019-му вона підписала новий контракт із російською державною компанією, тому VNG стоїть на захисті російських інтересів, як ніби своїх, і робить це по-різному, зокрема й через вже згадані конференції чи форуми. Correctiv.org згадує про один із таких заходів – «Німецько-російський сировинний форум» (нім. „Deutsch-Russische Rohstoff-Forum“). Його співзасновником є все таж VNG. Такий захід вже відбувався 13 разів. На ньому завжди були присутні колишній федеральний міністр економіки Зігмар Габріель (СДПН) і прем'єр-міністр Саксонії Міхаель Кречмер (ХДС). Останній і далі продовжує закликати проти накладання санкцій на РФ. Як пише німецьке видання, партія Кречмера також має вигоду від повʼязаної із РФ енергетичної компанії: «VNG спонсорує заходи ХДС, згідно з її власними заявами, із в середньому чотиризначною сумою на рік. Партійні групи ХДС час від часу збираються у VNG для проведення заходів».

Німецькі журналісти також зазначають, що проросійська лобістська мережа не зупинялася на політиках і корпораціях, а включала й роботу із неприбутковими організаціями – наприклад, Фондом Конрада Аденауера. Цей фонд у 2008 році започаткував регулярні заходи під назвою «Німецько-російський форум майбутнього». Спонсором цим заходів знову ж таки була компанія VNG. Менеджер цієї компанії Бернгард Кальтефляйтер на одному із таких заходів у 2012 році зазначив, що його компанія «суттєво підтримала» створення спільного магістерського курсу «Міжнародна енергетична економіка та бізнес-адміністрування» між Лейпцизьким університетом і Московським державним інститутом міжнародних відносин. Метою було подальше зміцнення діалогу між Росією та Німеччиною та «підготовка ґрунту для інтелектуальної співпраці в енергетичному сегменті», наголосив Кальтефляйтер.

РФ методично, протягом багатьох років, на різних рівнях нарощувала коріння свого впливу у Німеччині. Те, що нині зʼявляється, вочевидь лише вершина цього гігантського айсберга.

Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент у цьому розділі
 
Re: 27.08.14 вторжение войск РФ

Показ(уш)на русофобія

Максим Нестелєєв

Чому русофобія – це ще не гарантована українофілія, у кращому разі – її підготовчий етап, у гіршому (на жаль, поширенішому) – просто данина моді

Наша русофобія недостатня. Бо, по-перше, ми самі не до кінця розуміємо, що поширення цього слова – вдала піар-акція самих росіян, яким хочеться бути саме фобією для інших. Та хіба ж ми їх боїмося? Ненавидимо, гидуємо, зневажаємо, а якщо нас щось в них і страхає, так це те, що в того шолудивого ведмедя в берлозі поміж балалайкою й бляшанкою кав’яру десь завалялася «ядерка».

А по-друге, хоч фобія – явище загалом ірраціональне і неконтрольоване, але українська версія русофобії – доволі організована, зокрема в тих місцях, де її видно. Проте наша русофобія все ще переважно гаслова і галасна, але не сутнісна і змістова. Радує бодай те, що вона ніколи не голослівна, бо завжди підтверджується фото- і відеодоказами або палкими коментарями в різних онлайн-дискусіях.

Невдовзі після 24 лютого перед українським народом постало декілька нагальних питань, і одне із них – що нам робити з мертвою паперовою руснею. Цікаво, що в Америці в дещо іншому контексті ще не так давно лунала схожа (хоч тільки за формою) фраза: що нам робити з «мертвими білими чоловіками»? Однак, коли в США не знають, як би акуратно переглянути канон і ввести когось рівноцінного вище зазначеним чоловікам, то в Україні назріла проблема книжок, написаних представниками сусідніх, але небратніх народів. І, як і багато іншого в нас, ця проблема зріла б значно довше і не факт, що дозріла б, якби її не прискорила війна.

Тож книгозбірні почали позбуватися видань російських авторів (непослідовно, але натхненно), як і книгарні, що, одначе, не завадило деяким торговельним мережам, не надто анонсуючи, ще й досі дорозпродувати «залишки» (як вони кажуть) російськомовної «макулатури» (як ми кажемо): бо ж чого добру пропадати за безцінь, коли ще у багатьох в голові засіла «какая разніца», якою мовою і що читати?

Втім, слід зважати й на те, що значна кількість українців байдужа до читання в принципі. Згідно масштабного дослідження Українського інституту книги, практика читання книжок для дозвілля дедалі скорочується: якщо в 2018 році 11% дорослих казали, що читають щодня, то в 2020 році таких лишилося тільки 8% (дітей – 13%). Та й загалом, більше половини тих, хто прочитав бодай одну книгу за останні 12 місяців (53%), не купили жодної.

І якщо раніше якось не випадало хизуватися тим, що нічого не читаєш, то в сучасних реаліях виявилося, що не читати умовного Толстоєвського модно, викинути їхні книжки на смітник – ще модніше, а мальовничо спалити, транслюючи акцію у соціальній мережі, – взагалі наймодніше.

Цікаво, що такий шлях нам підказували й самі призвідці русофобії. Так доморослий візіонер Владімір Сорокін ще в 2017 році в романі «Манарага» пропонував палити свою і чужу класику, щоправда, задля приготування різноманітних страв на вогнищі, розпаленому з відповідних книжок. Сучасна ж українська естетика полягає в нищенні заради соціального схвалення у формі лайків і репостів, а загалом – поквапливого вписування в антиросійський тренд, поки добрі люди не вписали тебе в антиукраїнський. Бо, як відомо, стародавня формула безвідмовно працює в буремні військові часи: хто не з нами – той проти нас.

Колись футурист Михайль Семенко шокував усіх самою лишень заявою, що палить «Кобзар». Нині ж заяви треба підкріплювати якісною картинкою. Та новочасним «паліям» байдуже, що за цими акціями часом зяє сенсова пустка. За їхніми перформансами не рідко не стоїть нічого, окрім бажання заявити про свою суголосність добі та долучитись до «боротьби на культурному фронті». Бо ж насправді оті твори Толстоєвського й так ніхто не читав – ще відтоді, коли ошатні «повні зібрання» були закуплені заради солідного наповнення радянських інтер’єрів. Але нині це вже не утилізація успадкованої від батьків-дідів макулатури, а соціально-значущий акт.

Штука в тому, що публічне відмежування себе від усього російського – це ще не акт віри в усе українське, бо якоїсь продуманої програми за цим не стоїть (і це вже виявилося під час перейменування вулиць). А про якусь зважену і багаторічну державну стратегію культурного розвитку годі й згадувати, усе віддано на поталу похапцем зібраних ініціативних груп, які, роблячи багато доречного й потрібного, водночас мимоволі множать хаос, вибудовуючи свою ієрархію постатей, яких треба увічнити просто зараз, а яких – колись потім.

За намаганням «бігти за паротягом», на жаль, далеко не завжди проглядає свідомепрагнення по краплі вичавлювати із себе раба російської культури (окрема тема: діти й російськомовний сегмент ютуба) або відмовитися від російського посередництва в усьому, але передовсім в науці (статті, підручники, науково-популярні видання) та культурі (новини й енциклопедії). Тому й трапляється таке, що ось ти опублікуєш у тік-току відео, як палиш запилюжений том Пушкіна, а за півгодини вже порпаєшся у російськомовній (і російськосенсовій!) Вікіпедії, бо ж реферат сам себе не напише, а англійською читати важче.

Шкода, що наше вболівання за своє часом лишається не так показовим, як показушним. Пам’ятаєте не такий вже давній скандал навколо книги «Справа Василя Стуса», проти автора котрої – Вахтанга Кіпіані – позивався Віктор Медведчук? Щоб підтримати Кіпіані, його книгу стали масово купувати, доповідаючи про це у інстаграмі та фейсбуці. Чудовий (без іронії) вияв солідарності. Але не підкажете, скільки покупців ту книгу все ж прочитали?.. Тож маємо те, що маємо: громадсько-політична кампанія пройшла на ура, але знань про Стуса не те щоб дуже додалося. Тішить, що Віктор Медведчук ту справу програв, але ж книжки пишуть не для того, щоб їх фотографувати.

Хоч досвід показує, що неактуальні книжки можна утилізувати з розумом. Наприклад, львівські бібліотеки організовано збирають російську та російськомовну літературу на переробку, щоб на виручені кошти закупити книжки українських видавництв. А в Києві за півтора місяці в муніципальній книгарні «Сяйво книги» зібрали майже 25 тонн російських книг (орієнтовно 48 тисяч примірників), і на початку вересня все це відправили на переробку, а на отримані майже 100 тисяч гривень купили автомобіль для одного з батальйонів на передовій. Дещо інша історія, коли продані українські книжки теж працюють на оборону: так за 5 місяців і декілька аукціонів фейсбуківська спільнота «Враження UA» зібрала понад 1,1 млн гривень на ЗСУ.

Та загалом усе одно не полишає враження, що наша русофобія безладна, бо демонструвати її простіше, аніж мати систематизовані знання про Україну. Тобто русофобія – це ще не гарантована українофілія, у кращому разі – її підготовчий етап, у гіршому (на жаль, поширенішому) – просто данина скороминущій моді.

Вимірювати різні рівні русофобії – це як визначати не першу свіжість у осетрини, згідно із крилатою фразою, відомою здебільшого тим, кому добряче за 30, яка звучить у романі цього киянина, монархіста, українофоба, письменника (розставте його титули в потрібному порядку), чий музей на Андрієвському узвозі час від часу породжує русофобські дискусії.

Але не Булгаковим єдиним, бо й свої літературні патріархи не лишаються осторонь. Як ось у випадку із Юрієм Андруховичем, який надумав 8 вересня поговорити з «хорошим русскім» прозаїком Міхаїлом Шишкіним на норвезькому літературному фестивалі й наговорив на цілий скандал в українському культурній спільноті (а точніше – в її інтернетній бульбашці). Загалом поява словосполучення «хороший русскій» – це якраз про замірювання різної свіжості у продукта, який уже давненько скис.

Тож наша русофобія достатня. Бракує того, що має прийти після – інтересу до нашої власної культури, готовності зануритись в неї з головою чи принаймні почати відкривати її – для себе, виходячи з власних екзистенційних потреб, а не для того, щоб залишатись в тренді у тік-току, твіттері чи фейсбуці.

Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент у цьому розділі
 
Назад
Зверху Знизу