Сергій Місюра
12 ч.
Зустріч блогерів. Частина 4.
Степан Полторак
Міністр Оборони України. Зустрічали оплесками. Тотальна радість і народна повага. Головний реформатор нової Армії.
Тимофійович встав і почав говорити. Багато. Точно. Під оплески, бо розповідав як було і як стало, що з'явилось, до чого йдемо.
Конкретно.
В нас уже 1,5 мільйони обліковано військовослужбовців. Оперативний резерв створено на 600 000 особового складу. Тобто в разі воєнної загрози - армія буде мати в найкоротші строки 600 000 "штиків". І головне - в цьому році маємо добити щоб весь ОР1 одіягнути і екіпірувати. У нас є резерв речового забезпечення!
В армії крокує реформа системи харчування. Я особисто 100 разів писав і показував фото з різних частин, де вже є #НоваСистемаХарчування. В цьому році нас чекає перехід ще майже 300 частин для завершення реформи.
Міністр чітко розуміє, що агресія розпочнеться з авіації і ракет, а не піхотним чоботом залісської армії. Тому у нас "в строю" вся система ПВО на модернізованих комплексах. Йде розробка нових. Наприклад, ракетний комплекс Вільха вже має дальність 120 км, а в планах довести дальність до 200 км. Новий морський комплекс Нептун уже проходить випробування.
Багато комплексів РЕБ, які успішно показують себе в зоні проведення ООС. Я про це знаю і особисто бачив. Про це не можна писати, але комплекси є
Буде збільшуватись флот. Збільшено військ морської піхоти і гірсько-піхотних, бо в Криму також є гори і берегова лінія.
Розказав і підтвердив мої слова коли я писав про воєнний стан. Армія такого раніше не робила. Не все вийшло як треба, тому все допрацьовується. Основна проблема, що воєнний стан зачіпає і ОДА на місцях, а в них там проблеми з виконаннями алгоритмів. Ніхто ніколи такого масштабу не бачив.
Цей воєнний стан був якраз для показу Європі і союзників, що ми готові. Ми готові воювати і показати зуби. Відстояти свою землю. Побачили помилки і недоліки таких масштабних змін в управлінні і взаємодії 9 областей. Ми вчимося. І це правильно.
Цікавий факт про УкрОбронПром. Як виявилось, оборонне замовлення армії через УОП виконується лише на 40%. Хоча я думав там має бути до 90%, то ж державне оборонне підприємство. І при цьому Полторак сказав, що його особисте бачення - максимально розкрити оборонне замовлення. Щоб не було спекуляцій, корупції і непрозорості.
За 5 років відремонтовано більше 60 000 техніки і військового озброєння. Збільшено в 10 разів військово-повітряні сили. Зформували танкові підрозділи в ДШВ, яких ніколи не було. І ще цікаво, що за поребриком одразу в 2015 році, вслід за нами, також додали до десантури танкові підрозділи.
Моє питання було щодо зменьшення відповідальності командира роти, тому що зараз це сама проклята посада. Відповідає за все. Платить за все. І Тимофійович погодився, що ми вже давно не строкова армія, не потрібно командиру за строковиків і їхнє майно відповідати. Зараз контрактна армія - кожен контрактник має сам відповідати за свою амуніцію, зброю і техніку. Я сподіваюсь, що зміна статутів і введення нарешті (яка, до речі вже імплемінтується) системи управління військами не будуть мені подарунком на пенсію
Я задоволений зустріччю. І ажіотажем зовсім не військових людей довкола армії. А ще я знов побачив генерала армії України ще з кращої сторони - він не те що не совковий. Він сучасний, дуже продвинутий і розуміючий. Він перший звільнився на пенсію, щоб не бути "тормозом реформи МО" і довів кількість цивільного особового складу МО до 22%. Він не боїться сказати, що "паперова війна, думаєте, мене не задовбала? Он в УКП зробили звіт на 25 000 сторінок - хто його читає? А скільки бумаги перевели?". Він прагне змінити своє міністерство ("бувають молоді, але не енергійні, а є старі, але вогонь в очах щось робити і змінювати на краще") і я бачу як воно змінюється.
З Степаном Тимофійовичем ми ще повоюєм за Україну