Я вчера ходила на "Черкассы". Зацепило. Сейчас смотрю документалку из этого описания.
Евгения Закревская
7 марта в 17:26
ЧЕРКАСИ. Must see.
Прекрасний, талановитий, чесний і від того пронизливо патріотичний фільм.
Я ще коли вперше подивилась на ютубі 25.03.2014 "Воины Света" у виконанні українських моряків подумала, що чим би це все не закінчилося - про це мають зняти фільм.
Ну от просто тому що не можуть бути випадковістю такі емоційні співпадіння. 100 % влучання. Не може це все бути марно. Не може ця історія, яка зараз, як і шість років тому, генерує в мене сльози в носі, нічим не закінчитись і бути забутою. Вона вже є. Як самостійна цінність. Як власне історія.
Як те, що надихає і має надихати в майбутньому.
Це історія про тих, хто одними з перших побачили, чи навіть намацали всліпу, фізично відчули ту "червону лінію", яка раніше не мала кольору. І зараз знову затирається...
Головне, думала я, щоб коли знімали - не споганили пафосом чи глянцем.
Не споганили. Все вийшло. Дякую.
Трохи віє жаданівським "коли в темряві формується батьківщина, ніби хребет у підлітка з інтернату".
А тут - крім батьківщини формується Український флот.
Дуже хочу, щоб цей фільм подивились всі, а окремо ті, хто перейшов тоді на правий борт "бо у них сім'ї"
В прямому і переносному сенсі, зокрема:
Командувач ВМС контрадмінал Денис Березовський.
Командир 5-ї бригади Вячеслав Звягінцев.
Якісь мудаки зі штабу командування ВМС в Севастополі вже після заміни Березовського.
Повний перелік тут:
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Чи раді вони будуть, коли фільм подивляться їхні діти?
А вони подивляться.
І для цього також цей фільм мав з'явитись...
Документальна історія тральщика Черкаси тут
Тут кадри зняті командою Черкас, там є кадри останнього прориву, коли Черкаси майже вийшов з пастки, але тоді їх почав таранити російський буксир і тральщик майже сів на мілину і втратив керування.
Тут їхні спогади:
https://savelife.in.ua/…/ekipazh-podumky-poproshhavsya-z-r…/
Тут цікаві факти про фільм
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Тут ще фільм hromadske.ua про Генічеськ подивіться там Bohdan Kutiepov оморячують
В реальності "Воїни світла" співали на Ольшанському. А капітан Черкас Юрій Федаш вийшов з відпустки самостійно, як тільки побачив першого "зеленого чоловічка" в Криму.
Вони тричі намагались вийти - один раз коли прохід ще був вільний, і ще двічі через знайдені лазівки і весь час цю інформацію здавали росіянам - Березовський, Звягінцев і прочє "вище командування". Росіяни "приймали міри" - доблоковували проходи. І навіть після того, як вихід був заблокований і ще доблокований - знову Черкаси самотужки намагались відтягнути водолазний корабль, потім прорватись між Очаковим і берегом, між Очаковим і Шахтьорськом...
Це той випадок, коли як казав Діма Гройсман - намагатись - це навіть краще, цінніше ніж вийшло. Бо вийти могло випадково... а намагатись випадково не можна...
Намагались. Чинили опір:
Черкаси. Ольшанський. Генічеськ.
Повага.