93-тя ОМБр Холодний Яр
8 ч. ·
У червні 2017 року розвідники 20-го мотопіхотного батальйону, який нині є частиною 93 бригади Холодний Яр, спільно з полком ССО провели вражаючу операцію. Вони захопили в полон трьох бойовиків так званої ЛНР і військовослужбовця 22-ї бригади спеціального призначення ГРУ ГШ Російської Федерації Віктора Агеєва.
У ході операції ліквідували ще двох терористів. Один із них – ватажок групи бойовиків - кадровий російський офіцер Олександр Щерба із позивним «Алєкс», інший – громадянин України.
До цього часу ніхто із учасників тих подій не розповідав про події широкому загалу. І ось колишній розвідник із позивним «Поль», боєць 20-го мотопіхотного батальйону, що вже звільнився зі Збройних Сил, вирішив розкрити подробиці успішної операції. Про це очікуємо сюжет телеканалу Телеканал "Прямий". А поки пропонуємо спогади розвідника у текстовому варіанті.
«Тоді ми були при виконанні, і говорити про роботу було недоцільно. Зараз я відслужив, виконав борг перед Батьківщиною. Якщо людям цікаво, то можу розповісти. Нічого секретного там не було», - пояснює свою позицію «Поль».
Він повідомив, що події сталися неподалік села Трьохізбенка, де тоді воював 20-й МПБ.
«За річкою Сіверський Донець між Сокольниками і Знам’янкою була дачна ділянка, будинків на 50. Ми виходили її вздовж і поперек, без нашого відома там би навіть муха не пролетіла, не те що бойовики. Знали там кожен куточок. І, звичайно, коли туди прийшли бойовики і вирішили облаштувати собі позицію, це не лишилося поза нашою увагою. Ми спостерігали за ними тижні три. І коли 8-й полк спецпризначення зайшов у цей сектор, командир скооперувався з ними, і ми вирішили провести операцію. Наш командир дуже гарно знається у військовій справі, та й ми самі хлопці непосидючі, хотілося діяти.
24 червня 2017 року вдень ми висунулися на автомобілях через ліс до річки. Там розділилися: частина людей форсувала Сіверський Донецьк на двох гумових човнах у кілька ходок, частина залишилися на березі прикривати.
Біля дач два розвідники разом із кулеметниками пішли на прикриття. Я пішов з основною групою у будинки.
Прийшли – усе тихо. Почали оглядати будинки, де бачили бойовиків – нікого немає. Ми уже відізвали групу з кулеметниками, аби патрулювали разом з нами дачі. Аж як на лівому боці вулиці виявили рух. Спецназівці зайшли в будинок і витягнули звідти чотирьох найманців. У тому числі і Агеєва. Зв’язали, накрили ганчір'ям і переправили на той бік річки. Вони супротиву не чинили.
Згодом на вулиці на нас наштовхнулися двоє людей. Ми стали обличчям-до-обличчя. Один із них був «Алєкс», командир цієї невеличкої групи. Мій напарник крикнув українською: «Зброю на землю!» А я ж собі думаю: вони можуть не зрозуміти. Тому повторив російською.
Росіянин, очевидно, не зрозумів, що відбувається. А ще й сплутав мене з Агеєвим: адже я, як і той, із бородою і білявий. Ще й був у російській формі, яку спеціально заздалегідь придбав. Він навіть мені посміхнувся, а за секунду все зрозумів, схопився за свою СВД й почав по нас палити. Другий бойовик спробував прошити нас чергою з АК-47. Ми були на вулиці, з двох боків паркани, нам не було куди діватися. Ми відкрили вогонь у відповідь. Та їх не одразу вдалося вбити, бойовики були у бронежилетах. Навіть коли вони падали й розуміли, що вмирають, намагалися відстрілюватися.
Далі ми швидко все обшукали, забрали їхню зброю, всі документи і перебралися на той бік річки», - завершив «Поль».
Після взяття у полон кадрового російського військового, проросійські мас-медіа намагалися всіма силами чинити інформаційний опір та замилювати очі. Був запущений фейк, ніби-то операції насправді не існувало, і все було інсценовано курсантами МВС у Харкові. Натомість 93 бригада поділилася із журналістами фотографіями усіх документів, що вдалося роздобути під час операції, зокрема й військовим квитком Агеєва, а також знімками із номерами зброї терористів. Завдяки цьому журналісти InformNapalm розслідували, що кадровий російський офіцер Олександр Щерба ("Алєкс") отримав зброю зі складів міністерства оборони РФ.
Також ЗМІ навіть стверджували, що українські армійці катували терористів ножами. На що «Поль» відповів: «Якби я пішов на людей з автоматами і СВД з ножем, то мені б мали дати «Богдана». Насправді ж боєць був нагороджений за вдалу операцію орденом «За мужність» III ступеню.
Далі Міністерство оборони Росії заперечило, що в Луганській області був узятий в полон діючий російський військовослужбовець. У відомстві заявили, що Агеєв був звільнений у запас у травні 2016 року. Утім, мати Агеєва, його друзі та колишні товариші по службі публічно підтвердили, що після строкової служби той залишився служити в армії за контрактом, який підписав у березні 2017 року. Всі називали один і той самий номер військової частини - 65246, повідомила служба BBC. Цю ж інформацію Агеєв розповідав на допитах.
Не зважаючи на численні докази, Новоайдарський райсуд Луганської області таки визнав Агеєва звільненим з російської армії. Через це він не потрапив у списки на обмін військовополоненим.
Цей же суд засудив Агеєва до 10 років позбавлення волі за участь у терористичній операції та незаконному володінні вогнепальною зброєю і боєприпасами. Апеляцію росіянин програв.