Re: Коронавирус (БФ!) - В Харькове открыли уже три центра вакцинации
Тем временем,британские ученые ...
Вчені пояснили втрату смаку і нюху після перенесеного COVID-19
Британські вчені з Оксфордського університету та Імперського коледжу Лондона дійшли висновку, що у людей, які перенесли коронавірусну хворобу, зменшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання запахів і смаків.
Препринт свого дослідження вони опублікували 19 червня на репозиторії MedRxiv, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на Укрінформ.
Дані для дослідження були взяті з бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією.
Науковці відібрали дані про 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до пандемії. З них 394 перехворіли на COVID-19, більшість мала легкі чи помірні симптоми і лише 15 потребували госпіталізації.
Потім всіх респондентів попросили ще раз пройти сканування головного мозку. Порівнюючи дані до і після коронавірусної хвороби, науковці дійшли висновку, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини у лівій парагіппокампальній звивині, лівій орбітофронтальній корі та лівій острівцевій корі - саме ці ділянки відповідають за розпізнавання смаків і запахів. Також вони частково пов’язані із функціями мозку, відповідальними за пам’ять та згадування емоційних реакцій.
Також вчені припускають, що зменшення цих ділянок може в довготривалій перспективі збільшити ризик виникнення деменції.Джерело:
Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент у цьому розділі