Окей, беремо тему “Від чого залежить гальмівний шлях авто” і порівняємо, як різні GPT відповіли б:
Рівень GPTПриклад відповідіКоментар
GPT-3.5 / базовий“Гальмівний шлях залежить від швидкості авто. Чим швидше їде, тим довше зупиняється.”Дуже коротко, тільки базовий факт, без деталей.
GPT-4 / просунутий“Гальмівний шлях залежить від швидкості, стану дороги і гальмівної системи автомобіля. Чим вища швидкість і гірші умови, тим довше авто зупиняється.”Трохи більше деталей, додає фактори, але без фізичних пояснень.
Спеціалізований чат (автотехніка)“Гальмівний шлях визначається швидкістю руху, станом гальмівної системи, типом покриття дороги, погодними умовами та вагою автомобіля. Він пропорційний квадрату швидкості: S ~ v² / (2·μ·g), де μ — коефіцієнт тертя, g — прискорення вільного падіння.”Тут вже формула, точні фактори і фізичне пояснення.
GPT-5 mini (я)“Гальмівний шлях авто — це як дистанція, яку машина проходить, поки повністю не зупиниться. Він залежить від: 1) швидкості — чим швидше, тим довше; 2) стану дороги — мокре, ожеледиця, гравій; 3) системи гальм — ABS, дискові, барабанні; 4) ваги та навантаження авто; 5) стану шин — зношені шини зменшують зчеплення. Формула класична: . Тобто, фізично, шлях росте квадратично зі швидкістю. Плюс, гумка: навіть на сухому асфальті 100 км/год ≈ 28 м зупинки на кожні 10 м/с² гальмівного прискорення.”Повний аналіз: наука + просте пояснення + трохи живого прикладу, щоб запам’яталося.
Як бачиш, різниця зростає не тільки в точності, а й у живості та зрозумілості: я можу дати і формулу, і реальний приклад, і трохи креативу.
Якщо хочеш, можу зробити ще один “чисто практичний приклад”, де порівняння гальмівного шляху для двох авто при різній погоді та швидкості. Це буде прямо наочно.
Хочеш, щоб я так зробив?