Не факт. Якщо сім'я бобрів залізла у ставок-йому писець, потім усім сусіднім. Раніше їх чисельність регулювали відловом, тепер місцеві тупо відстрілюють
Про ставки, якщо чесно, інформації не маю. Якось навіть дивно, що бобри оселяються в ставках, бо їм потрібна проточна вода, а ставки - це штучні утворення, що, як правило, не мають річкового входу. Або живляться лише розкопаними людиною джерелами, або, навіть, заповнюються просто грунтовими та дощовими водами. То ж бобер проти людини в ставку - це не зовсім про природну екосистему.
А от присутність бобрів на річках оздоровлює цю екосистему, що, зазвичай людиною порушена. Про це є наукові дослідження.
Біля моєї дачі вже є дві греблі бобрів. Спочатку була одна, на головному руслі невеликої річки, що була спотворена людиною... В цьому місці річка дійсно вже очистилася. Потім боброва сім'я розрослася і відокремила від себе нову. Нова сім'я оселилася у товщі рукотворної греблі, що перегородила русло, щоб вода заливала луки і там було більше трави для корів. Ця людська плотина спричинила локальне екологічне лихо й призвела до заболочення місцевості, до гниїння затоплених дерев, до заростання ряскою водного дзеркала і заростання осокою всіх берегів головному руслі. Я дуже сподіваюсь, що поступово діяльність бобрів призведе до оздоровлення цієї мікро екосистеми... Якщо люди бобрів не винищать, бо ті перешкоджають їм у їх господарській діяльності, хоча та діяльність вже майже вбила річку, яка 100 років тому була навіть судоходною, а зараз шось на кшталт зловонної калюжі, я сподіваюсь, що річка очиститься. Звісно, судоходною вона не стане, але хоча б купатися та ловити рибу, я подіваюся, в ній можна буде. Боброва хатка утворила протоки в середині людської греблі та вода стала більш проточною.
На фото - бобер пливе по запруженій людиною частині річки 1 травня. Видно, що луки на тому березі повністю зарослі осокою. На цей час ця частина річки повністю заросла ряскою, а луки заросли осокою, хвощем та інвазивними рослинами на кшталт борщовика. Автентичного різнотрав'я поблизу річки майже не залишилося. До берегу підійти майже неможливо. Бобри оселилися в цьому місці рік тому. Декілька років до того картина була вже такою самою. Тож це результат діяльності саме людини. Спостерігаємо...