Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

У небі над Харковом можна побачити зорепад та дві комети

Статус: Офлайн
Повідом.: 213081
Адреса: Харків
Zvezdopad-i-dve-komety.webp

Фахівці Харківського планетарію повідомили, що та коли найближчими днями відбуватиметься в небі.

Уже наступної ночі, з 20 на 21 жовтня, буде пік щорічного зорепаду Оріоніди. Він триває з 2 жовтня до 7 листопада.

“Оріоніди — один із найкрасивіших метеорних дощів року. Цьогорічний зорепад Оріоніди буде особливо видовищним, адже його пік збігається з молодим Місяцем. Це означає, що світло супутника Землі не заважатиме, і на темному небі краще буде видно метеори”, – написали на сторінці музею-план.

Також 20-21 жовтня на небі можна буде спостерігати дві нещодавно відкриті комети – Леммон (C/2025 A6) і SWAN (C/2025 R2).

“21 жовтня 2025 року комета Леммон наблизиться до Землі на відстань 90 млн км. Відстань Землі від Сонця 150 млн км. З минулого місяця комету можна було побачити за допомогою біноклів і телескопів. Однак найближчим часом спостерігати за нею стане простіше – на достатньо темному небі її можна буде побачити неозброєним оком”, – прокоментували в планетарії.

Читайте також:
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Вночі 21 жовтня помітити цю комету можна буде між кінцем ручки ковша Великої Ведмедиці та зіркою Арктур сузір’я Волопас (це яскрава зоря, на яку спрямована ручка ковша Великої Ведмедиці). 26-27 жовтня Леммон буде видно над головою сузір’я Змії. А до кінця місяця опиниться над західним горизонтом у сузір’ї Зміїносця. Найбільш помітною комета стане 2 листопада.

Друга комета, яку “рекламують” астрономи – SWAN. Її можна спостерігати лише в бінокль чи телескоп. Після 20 жовтня SWAN буде видно поблизу сузір’я Стрільця. А до 24 жовтня виявиться північніше сузір’я Козорога. З поля зору комета зникне до початку листопада.

Автор: Ксения Щитова

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Назад
Зверху Знизу