Статус: Офлайн
Повідом.: 213723
Адреса: Харків
Повідом.: 213723
Адреса: Харків
11 листопада 2022 року ЗСУ звільнили Херсон. Сьогодні – Міжнародний день енергоощадження та День пам’яті загиблих у Першій світовій війні. У 1920-му в Парижі та Лондоні поховали невідомих воїнів у пам’ять усіх, хто загинув в часи Першої світової. У 1918-му підписали Комп’єнське перемир’я – Німеччина капітулювала, а в Польщі владу передали Юзефу Пілсудському. У 1880-му розпочалася акція, завдяки якій виникло слово “бойкот”. У 1843-му Ганс Крістіан Андерсен вперше опублікував казку “Гидке каченя”. У 1417-му завершився період, коли католицькою церквою керували одразу кілька пап римських.
Свята та пам’ятні дати 11 листопада
11 листопада – Міжнародний день енергоощадження, День пам’яті загиблих у Першій світовій війні.
У світі також: День холостяка, Всесвітній день оригамі та Всесвітній день шопінгу.
11 листопада в історії
11 листопада 1417 року завершився церковний собор у Констанці, який тривав три роки. Так довго радитися церковним діячам довелося через справді критичну ситуацію – наявність кількох “пап римських” одночасно.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
11 листопада 1843 року Ганс Крістіан Андерсен вперше опублікував казку “Гидке каченя”.
11 листопада 1880 року розпочалася акція, яка ввела у словники по всьому світу слово “бойкот”.
11 листопада 1918 року підписали Комп’єнське перемир’я між Антантою та Німецькою імперією.
11 листопада 1918 року – день відновлення незалежності Польщі.
11 листопада 1920 року у Франції та Великій Британії одночасно поховали у знакових місцях двох невідомих солдатів, які загинули під час Першої світової війни. Це стало символічним вшануванням усіх військових, які віддали своє життя. У Франції невідомого солдата своєї армії поховали під склепінням Тріумфальної арки в Парижі. Британського невідомого воїна – у Вестмінстерському абатстві в Лондоні, де упокоїлася ціла низка британських монархів, членів королівських сімей та видатних особистостей.
Могила невідомого солдата під Тріумфальною аркою, Париж, Франція. Фото: Zairon. Джерело:
“Ідея такого поховання, здається, вперше виникла у капелана на фронті, преподобного Девіда Рейлтона (1884-1955), коли він у 1916 році помітив на задньому дворі в Армантьєрі могилу з грубим хрестом, на якому олівцем були написані слова “Невідомий британський солдат”. У серпні 1920 року він написав декану Вестмінстера Герберту Райлу, завдяки чиїм зусиллям цей меморіал було втілено в життя, –
Труна Невідомого воїна у Вестмінстерському абатстві перед похованням. Фото: Horace Nicholls. Джерело:
Майже аналогічно вибирали тіло для поховання у Франції. У восьми регіонах країни, де відбувалися смертоносні бої Першої світової війни, ексгумували тіла невідомих у французькій формі. 8 листопада 1920 року вісім дубових трун внесли до цитаделі Вердена. Там їх могли вшанувати тисячі відвідувачів. А 10 листопада молодого солдата Огюста Тена, батько якого зник безвісти, попросили покласти букет білих і червоних гвоздик на одну з трун. Ту, яку він обрав, і поховали в Парижі. Сам Тен пояснив пізніше свій вибір так: “Мені спала на думку проста логіка. Я належу до 6-го корпусу. Додавання номерів мого полку, 132-го, дорівнювало числу 6. Я вирішив: це буде шоста труна”.
Англомовна Вікіпедія зазначає, що обидві могили, в Парижі та Лондоні, є першими прикладами могили Невідомого солдата і першими вшановують невідомих загиблих у Першій світовій війні.
11 листопада 2022 року Збройні сили України зайшли до Херсона.
11 листопада 2022 року
Церковне свято 11 листопада
11 листопада вшановують пам’ять великомученика Мини.
Народні прикмети 11 листопада
Якщо ворони розкаркалися, буде похолодання.
Якщо в цей день іде дощ, то через 10 днів буде потепління.
Якщо хмари низькі, буде мороз.
Що не можна робити 11 листопада
Не можна ображати тварин.
Не можна переїдати та довго спати.
Автор: Ксения Щитова