Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Роз'яснення Міністерства щодо питань працевлаштування випускників вищих навчальних закладів

🔴 21:26 Повітряна тривога в Харків.обл.
Статус: Offline
Повідом.: 2161
  • 🔴 21:26 Повітряна тривога в Харків.обл.
Роз'яснення Міністерства щодо питань працевлаштування випускників вищих навчальних закладів

Реагуючи на інформацію у ЗМІ щодо вимагання окремими університетами грошей від студентів-випускників, які здобули освіту за рахунок бюджетних коштів, але не відпрацювали три роки за місцем призначення, прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту надає відповідне роз’яснення.

У зв’язку з ситуацією, що склалася у вищих навчальних закладах різних регіонів України, за результатами перевірок Контрольно-ревізійного управління протягом 2010-2011 років щодо порядку працевлаштування випускників, які навчалися за кошти державного бюджету, до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту надходять запити від керівників вищих навчальних закладів, яким нараховані мільйонні штрафи за неефективне використання коштів державного бюджету. Проблемними питаннями стали відсутність стовідсоткового обов’язкового відпрацювання випускниками протягом трьох років у державному секторі економіки або їх працевлаштування у приватному секторі. Міністерством освіти і науки, молоді та спорту надано роз’яснення керівникам вищих навчальних закладів, у яких висловлено позицію, що ґрунтується на правових засадах і гарантіях, встановлених Конституцією України та законами України.

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» основним завданням, що стоїть перед вищими навчальними закладами, є здійснення освітньої діяльності, яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Цей закон не містить умов про обов’язковість трирічного відпрацювання та відшкодування у встановленому порядку до державного бюджету вартості навчання. Не зазначено у законі й те, що вищий навчальний заклад зобов’язаний гарантувати випускникові його працевлаштування, в обов’язки вищого навчального закладу входить сприяння працевлаштуванню своїх випускників.

Будь-які матеріальні претензії до випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, є неправомірними, тому що відсутні правові механізми, які б зобов’язали його відшкодувати до державного бюджету вартість навчання.

Враховуючи сучасні умови розвитку економіки України, у тому числі, значне зменшення державного сектору (від 0 % до 30 %, залежно від галузі економіки) керівництво вищих навчальних закладів, за умови відсутності запитів від державних підприємств, установ та організацій, може сприяти працевлаштуванню випускників на підприємства, установи та організації інших форм власності, оскільки вони теж є платниками податків і вносять внесок у розвиток економіки країни.

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

и как интересно втемяшить данные слова руководству своего факультета?

это отличный пост. вот теперь действительно втемяшить бы:)

я вот никак не пойму логики тех людей, которые хотят кому-то "темяшить". зачем? пусть ВУЗ докажет юридически что вы что-то должны. априори вы не виновны, ничего не должны, а значит это не ваши проблемы. доказывать "что не осел" не нужно, пусть доказывают обратное те, кому это надо

я вот никак не пойму логики тех людей, которые хотят кому-то "темяшить". зачем? пусть ВУЗ докажет юридически что вы что-то должны. априори вы не виновны, ничего не должны, а значит это не ваши проблемы. доказывать "что не осел" не нужно, пусть доказывают обратное те, кому это надо

так то оно так, но когда ВУЗ начинает вставлять палки в колеса (не допуск к защите, не выдача диплома и т.п.) это становится нашей проблемой

так то оно так, но когда ВУЗ начинает вставлять палки в колеса (не допуск к защите, не выдача диплома и т.п.) это становится нашей проблемой

именно так. И что делать - неясно
никому не нужны проблемы перед защитой

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

и как интересно втемяшить данные слова руководству своего факультета?

Распечатать и ткнуть носом

возьмите справку у кого есть, отсканируйте в пейнте вставьте вашу фамилию и никаких проблем. на крайняк купите где-нибудь за 50 грн на предприятии. получите диплом, а там гуляй вася

возьмите справку у кого есть, отсканируйте в пейнте вставьте вашу фамилию и никаких проблем. на крайняк купите где-нибудь за 50 грн на предприятии. получите диплом, а там гуляй вася

та обычно так и делается ж. просто было бы крайне приятно, если б вуз избавил нас от этой ерунды. а им лишь бы нервировать и без того нервных.

возьмите справку у кого есть, отсканируйте в пейнте вставьте вашу фамилию и никаких проблем.
подделка документов? что-то мне не хочется таким заниматься

на крайняк купите где-нибудь за 50 грн на предприятии
я согласна даже работать на госпредприятии
только вот на каком?

Как втемяшить? Распечатать статью, со ссылкой, самому принести в деканат,и сказать идите в жопу.

в центре занятости хватит работы всем ) с ЗП в 960 гривен ))

Министрество ебет само себя.....
...ибо как п другому назвать сию борьбу с дутыми гос.заказами и нахер ненужными кафедрами и целыми вузами - я хз.

А то что вуз заставляет подписывать бумажку типа, я обязуюсь отработать 3 года после окончания учебы? как тогда быть? безвыходная ситуация...

А то что вуз заставляет подписывать бумажку типа, я обязуюсь отработать 3 года после окончания учебы? как тогда быть? безвыходная ситуация...

Ключевые слова "заставляет", тоесть это противоречащее основному закону (конституции) требование было подписано под давлением и угрозами, а значит не имеет юридической силы. Оно вообще противозаконно.

и снова актуально.

есть информация, что не так давно с подачи КРУ заведены дела на студентов, учившихся на бюджете и не предоставивших подтверждение трудоустройства. Что с этими делами дальше будет - пока не понятно, но то что они есть - факт. Так что лучше с этим не играться

Вроде как не было никаких проблем у знакомых с трудоустройством после окончания ВУЗа (ХАИ,3факультет). Отрабатывать никто никого не заставлял. Даже наоборот, поощрялась работа на ЧП каким либо образом связанная со специальностью. В целом выясню вопрос. Меня почему то тоже заинтересовало... летом, на практике, показали куда нас возьмут работать после окончания. Но ЗП размером в 1510грн ну как то не устраивает. С перспективой того, что предприятие могут и закрыть :(

что же делать?
я не против работать на госпредприятии, как начать поиски? просто я пишу диплом, у меня есть привязка к универу...

я не против работать на госпредприятии, как начать поиски? просто я пишу диплом, у меня есть привязка к универу...
Практики после 3его курса разве не было?
Для начала нужно начать. Посетить парочку собеседований, послушать "умные" высказывания со стороны работодателей. Конечно отфильтровав это дело и сделав соотв. выводы, возможно даже подправить резюме. Ну и продолжать... продолжать. Кому то вы обязательно нужны. + поспрашивайте у знакомых. Уверен кто то как либо связан с вашей будущей спец. Возможно, могут помочь.

Назад
Зверху Знизу