Van4eg сказав(ла):
Это к сомнениям ТС насчет необходимости сдачи экзамена по иностранного языка при поступлении в магистратуру в целом.
Я не висловлював сумнівів у необхідності "в цілому". Проте я не бачу, як система, запропонована міністерством, має працювати. Звичайно, багато ВНЗ охочі виконувати будь-що, що їм "спустять" з гори. Іспити організують, проведуть, відзвітують. Але допоки українська освіта існує у створеному міністерством інтелектуальному гетто, така вимога, як на мене, ніяких результатів (крім самого проведення іспитів) не матиме.
Van4eg сказав(ла):
Зная, что у нас, наверняка, даже медаль Нобелевского комитета подделать могут...
Див. вище. Результати TOEFL чи IELTS не можна підробити, бо їх надсилає не заявник, а центр тестування.
Van4eg сказав(ла):
Не учел наше национальное стремление поступать всюду, куда только можно успеть. Смею предположить, что для 10 вузов специфика их магистерских программ будет отличаться. А если учесть, что, по-хорошему, поступать нужно по своей специальности, вряд ли найдется 10 лучших вузов Украины, в которых магистерские программы по конкретной специальности будут одинаково высокого уровня
Мені складно відповісти на це питання, бо я не бачу стремління вступати всюди (подивіться хоча б на цей форум - багато розглядають варіант освіти поза своїм містом?). Якщо таке стремління б існувало, я не бачу в цьому нічого поганого. Погане тут, як на мене, тільки те, що за вступний іспит платять громадяни через держбюджет, а не заявник. Втім, мені легко уявити ситуацію, коли людина не зможе обрати 10 однаково якісних програм зі своєї спеціальності (доцільність обирати саме програми однакової якості зі своєї спеціальності - окреме питання). Але це не діло міністерства! Якщо людина сама вирішила подаватися в одне місце - це її вибір. Так само я не бачу причин обмежувати її вибір, якщо вона знайде більше програм (до речі, таке обмеження існує і у вигляді конкретного числа програм, на які може вступати людина і прописано в законі). Це обмеження виглядає ще більш абсурдно, адже ви можете подаватись у необмежену кількість університетів за межами України одночасно, але не можете цього робити в Україні. Міністерство любить розпинатися про втечу мізків, але при цьому створені обмеження, за яких простіше податись в кілька університетів на Заході, аніж поїхати в інший кінець країни писати диктант.
Van4eg сказав(ла):
К тому подумаем логически. Вузы и сами знают, что не имеют права требовать на экзамене знаний иностранного языка на международном уровне
Специфіка міжнародних тестів в тому, що будь-яка оцінка на них - позитивна. Ніхто ж не каже, що всі ВНЗ мають вимагати набрати 105 на TOEFL - це було б абсурдом. ВНЗ сам вирішить, який рівень знань достатній для того, щоб у нього вчитись. Якщо ВНЗ готовий приймати студентів з посереднім знанням - планка буде встановлена відповідно до цього. Тест це лише спосіб здобуття оцінки, сам формат тесту не передбачає того чи іншого рівня знань.
Van4eg сказав(ла):
потому что в нашей стране их не дают так же свободно, как, например, математику в школе.
Цей аргумент виглядає щонайменш дивно. Рівень англійської, як і математики, відрізняється у кожній школі. Крім того, тут якось закладене припущення, що ВНЗ набиратимуть винятково випускників українських ВНЗ. Це також є суттєвим обмеженням.
Van4eg сказав(ла):
А теперь представьте, как вуз должен оценивать по единой шкале студента, сдавшего ин. яз. по внутренним требованиям вуза, а как - студента с сертификатом независимого центра тестирования? Если оба справились с заданиями отлично? Наверняка же владельцы сертификатов будут возмущены несправедливостью, что их уравняли с обычными студентами в знании ин. языка. А что тогда делать простым студентам? Они выполнили экзаменационне задания в полном объеме, а будут оценены вполовину шкалы из-за того, что у кого-то есть сертификат? Этот вопрос очень неоднозначен и потому неурегулирован.
Я не думаю, що є сенс в тому, щоб складати англійську для того, щоб міряти студентів за оцінками. Англійську треба складати для того, щоб на магістерці не опинилось людей, які не володіють англійською на рівні, який дозволяв би їм використовувати її у навчанні. Відповідно, оцінок при вступі має бути дві: "склав" і "не склав". Урівняти це з внутрішніми тестами це завдання університету. Не бачу в цьому жодної проблеми, адже університет знає, на якому рівні йому потрібне володіння англійською. У найкращих університетах це може бути знання, достатнє для прослуховування курсів, виголошення доповідей і написання статей англійською, десь достатнім буде reading knowledge, ну а десь англійську взагалі не використовують (і сенсу у вступному іспиті з англійської, відповідно, нема).