Статус: Офлайн
Реєстрація: 26.02.2007
Повідом.: 212399
Адреса: Харків
Реєстрація: 26.02.2007
Повідом.: 212399
Адреса: Харків
До Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини внесли традицію випікання різдвяних пряників на Слобожанщині. Про це
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
«Вона побутує в громадах Полтавської, Сумської та Харківської областей, об’єднаних спільною історико-культурною традицією, подібною рецептурою, технологією приготування, формами, оздобленням і символікою», – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що цю випічку готують лише раз на рік у період різдвяних свят, переважно в родинному колі або разом із сусідами й друзями.
Пряники мають локальні назви — «панянки», «барині», «баришні», «коники», «вершники», «пташки».
Фото: Міністерство культури України та стратегічних комунікацій України
Зокрема, у Богодухівському районі різдвяна випічка має загальну назву — пряники. Їх випікають у формі півників чи зірочок. Основний малюнок по всій поверхні — завитки, а процес розмальовування подекуди називають «квітчати», «мережити». Розмір випічки — приблизно від 15 до 40 см.
Фото: Міністерство культури України та стратегічних комунікацій України
«Цікаво, що дівчаткам дарують пряники у вигляді фігурок панянок, що символізує жіночність і добробут, а хлопчикам — коників, як символ мужності та сили. Інші фігурки не мають особливого розподілу. При цьому найбільша та найгарніша випічка призначена для хрещеників, а менші за розміром пряники — для інших дітей, наприклад, сусідів», – розповіли у міністерстві.
Читайте також:
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Автор: Виктория Яковенко
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.