Статус: Офлайн
Повідом.: 10600
Повідом.: 10600

У соцмережах сержант Валерій Маркус та кілька його однодумців оголосили мету - сформувати принципово новий підрозділ. (без офіцерів?????)
З часом 47-й батальйон переформатували у штурмовий полк, а ще згодом – у механізовану бригаду.
Вона отримувала західну техніку і позиціювалася як один з ключових штурмових підрозділів контрнаступу ЗСУ літа 2023 року.
Але 11 липня 2023 року Валерій Маркус опублікував несподіваний для багатьох пост, у якому заявив, що "йде на найнижчу посаду за власним бажанням".
"Я не згоден з рішеннями щодо застосування і розвитку 47 бригади. Збудувати військову частину згідно тих цінностей, які ми декларували на початку її створення, нам не дозволили. Вплинути на ситуацію або виправити більше можливості не маю. Моє перебування на посаді головного сержанта бригади більше не вважаю доцільним", - пояснив він.
До посту додавалося фото рапорту, де автор писав, що ухвалив рішення через "приниження сержантського корпусу", "нерозуміння командуванням важливості морального духу бійців", некомпетентність офіцерів та "відсутність волі у командування захистити інтереси частини перед вищим командуванням".
Він також негативно висловився про заступника комбрига Івана Шаламагу.
![]()
Автор фото,Facebook Валерія Маркуса
Підпис до фото,Рапорт Валерія Маркуса
Згодом стало відомо, що Валерія Маркуса перевели з 47-ї бригади і він служить в іншому підрозділі.
З того часу на його сторінках в соцмережах (180 тис. підписників у Facebook та понад пів мільйона підписників на YouTube) не з'являлося нових постів.
Дехто з користувачів навіть припускав, що Валерій Маркус загинув.
Однак 11 грудня він опублікував одразу кілька постів з посиланням на три годинні документальні відео, присвячені історії бригади "Магура".
"Я сподіваюсь, що це відео дасть вам ресурс, який ви зможете використати у своєму розвитку. Нехай наші помилки стануть вашим досвідом", - написав він у першому дописі після перерви.⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.