ОКСАНА СИРОЇД:
- Розкажіть пару-трійку таких історій. Бо суспільство вважає, що всі ці розмови про тиск західних партнерів - це просто фігура мови…
- Наприклад, розмовляю з європейськими політиками і дипломатами. Кажу: "Ви розумієте, що провадження Мінських домовленостей в односторонньому порядку для нас - це є кінець державності? Вони ж виключно в інтересах Росії!"
Мені кажуть: "Так, це те, чого Росія хоче. Але ви програли війну - робіть те, що Росія вам сказала".
Я кажу: "Перепрошую? Якщо ви так вважаєте, то ідіть і скажіть про це українцям! Що Україна програла війну, а ви нам допомагали. Бо поки що ви кажете, що Україна виграла війну, і ви нам допомагали".
- Що вони відповіли на цей ваш монолог?
- Після цього питання знялося. Більше цей аргумент не використовувався. Але в іншій дискусії, коли я сказала: "Це є в інтересах Росії" - мені відповіли: "Росія має владу зброї".
Я кажу: "Перепрошую, то нас сьогодні змушують здати суверенітет під тиском зброї? Але я не можу на це погодитися, тому що це - кінець держави!"
Він: "То що ви хочете - щоб я у Брюселі сказав, що вам більше не потрібні гроші? Забрати у вас цю допомогу і зняти з Росії санкції?"
Я кажу: "То ви мене сьогодні ставите перед вибором: влада зброї чи влада грошей?"
На що була відповідь: "Ви мене ображаєте".
Я кажу: "Перепрошую, але за цим столом точно не ви маєте почувати себе ображеними".