Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Обновки

• Автор теми Автор теми Воffка
  • Дата створення Дата створення
Screenshot_20260128_193222_Telegram.webp

Секунд на 5 раньше бы ехал и торба мне. Сраные Дергачи. Мониторы молчат, целый ланцет под залой. Окружную они окутывают - не просто так

Увійшов в секту власників автономних дизельних опалювачів. Цікава хрінь, шкода що в будинку не зробив повітропровід під опалення каміном. Тоді можна було б повноцінно інтегрувати.

Вчерась собрался ехать домой . Завелся . прогрелся , оттаял и поехал . Через пять минут разворот на Ландау и обратно на стоянку - гена издох :) От ссука завистливая . Стартер новый , наверное и у него зависть сработала :D
Оно конечно ***** , с понедельника или сделаю или земену из запаса рейха . Но в пятницу вечером это больно .

Написав в Головному. Може тут буде комусь цікаво.
Давно хотів електричку, але все було не на часі. То дорого, то де заряджатись, але у 25 все-таки пересів, та хочу зауважити на декілька моментів, окрім очевидних, на які все орієнтуються: що їздити дешево (у самому поганому випадку все одно дешевше, ніж на звичайному паливі), та що зараз, після цінопаду останніх років, купити дешево. Хоч ПДВ й повернули, але мито 0, та ПФ при першої реєстрації 0, що дає електричкам фору у 14-15%.
  1. Потужність. Якщо потужний ДВС це витвір мистецтва, то намотати більш потужний електромотор це досить просто. Те ж стосується повного приводу, коли замість складних муфт, карданів просто ставлять два двигуни. То майже будь-яка електричка має 4-8 сек до сотні, та на дорозі буде їхати як максимальна комплектація набагато дорожчого авто з ДВС. До того постійний крутний момент, та відсутність провалів на перемикання передачі додає ще 1 сек, навіть в порівнянні з ДВС такої ж потужності, та ваги.
  2. Тиша. Відсутність шуму, реву двигуна спочатку викликає сюрреалістичне враження, та є суттєвою складовою комфорту. Взимку з'являється шум клімату, але навесні, та восени абсолютна тиша.
  3. Керованість. Низький центр маси дозволяє досягти поєднання комфорту, та керованості.
  4. Простота. Багато проблемних міст, які потребують уваги, такі як двигун, ремені, регулювання клапанів, форсунки, вихлопна, заміна мастила у двигуні, стартер, паливна система з глюками та датчиками - всього цього просто не існує. Тому електрички набагато менше ламаються, та потребують запчастин. Не треба думати, чи заведеться вона, чи ні. Нульове споживання у заторах без будь-яких старт-стоп.
  5. Паливо. Нема поганих заправок, нема дизеля, який замерзає, чи вбиває форсунки, бензину, який шкодить мотору. Якщо заряджаєш дома, то спочатку заливаєш, потім платиш. На заправці навпаки.
  6. Довговічність. Сучасний залізофосфатний акумулятор за 6-8 років деградує до 70-80%, потім деградація майже зупиняється, та через 1 млн км пробіг буде не умовними 400, а 200, що не є проблемою, якщо є доступ до розетки на ніч, тоді як ДВС через 200-300 тис це вже не авто, а проблема.
  7. Можливість роздавати 220. Тобто можна використовувати як великий повербанк для будинку на декілька десятків кВт*г. Люди в Кийові навіть їздили на інший берег, задувались на швидких, та привозили до дому енергію.

Тепер про недоліки. Не стільки недоліки, скільки особливості.
Поїздка в інше місто на авто це вже головний біль, хоч люди їздять. Споживання навіть на 90 км/год вище, ніж у місті з тягнучками та світлофорами. Залити 50% то чекати півгодини на швидкісній зарядці, та коштує це не 4,32.
Зимою треба гріти салон за свої кВт, а не з паразитного тепла, як у ДВС. Це не те, що дорого, але для багатьох несподівано, що зимою споживання, особливо на коротких поїздках майже у 2 рази вище, ніж влітку.
Якщо нема домашньої розетки, чи гаража, чи скинути провід з вікна, чи на стоянці, чи на дачі, то треба ставити на 8-10 годин на комерційних зарядках, щоб отримати 400 км пробігу. Та це й не дуже дешево буде виходити. Дешевше, ніж ДВС, але не в рази.
Що до блекакутів, то, якщо світло є хоча б 6-8 годин на добу, то нема проблем зарядитись. Мало тільки таксистам.

Якщо норм запас ходу, то поїхати в інше місто не проблема. Хоча звісно, на двз далеко їхати набагато зручніше.

Але головна ідея: якщо немає власної розетки, то електричку точно купувати не треба.

Але головна ідея: якщо немає власної розетки, то електричку точно купувати не треба.
Коли я купував електричку, то не мав власної розетки (з'явилась потім). Пост був до того, що у електрички є дуже багато переваг окрім економії на паливі.

Коли я купував електричку, то не мав власної розетки (з'явилась потім). Пост був до того, що у електрички є дуже багато переваг окрім економії на паливі.
Так, є. Але я б 100% не купував якби не було розетки. Постійно заряджатися на публічних станціях дуже і дуже не зручно.

А ще в мінуси можна додати втрату ціни. З 21-го року моє авто більше ніж в 2 рази подешевшало.

Так, є. Але я б 100% не купував якби не було розетки. Постійно заряджатися на публічних станціях дуже і дуже не зручно.

А ще в мінуси можна додати втрату ціни. З 21-го року моє авто більше ніж в 2 рази подешевшало.
Домашня розетка це дуже зручно, але знайти її, за бажанням, не дуже то й складно. Орендувати гараж, наприклад. Але й заряджатись на комерційних станціях не те щоб незручно. Можна залишити авто на ніч, можна поставити на день біля роботи. В Кийові електричок в рази більше, ніж в Харкові, і багато з них стоять у дворах висотних ЖК, то вже люди не так звертають увагу на домашню розетку.

Щодо падіння ціни, то в 21, коли я перший раз збирався купити електричку, вона коштувала (значно) дорожче аналогічного ДВС, але вже в 25 все було навпаки. Було суттеве падіння цін за останні роки, то, вважаю, що зараз вони стабілізувались. Протягом 25 ціни вже майже не падали на мірових ринках. Моделі с суттево кращім функціоналом перестали виходити, то ринок, як на мене, вийшов на плато.

Можна залишити авто на ніч
Заблокувавши порт зарядки іншим людям. Таке викликає нестримне бажання зробити щось недобре з авто, що блокує порт.

можна поставити на день біля роботи
І біжати знімати, коли зарядиться.

то вже люди не так звертають увагу на домашню розетку
Відсутність уваги інших людей на наявність у мене власної розетки не зменшує незручності від регулярного використання публічних зарядок.

то ринок, як на мене, вийшов на плато.
Ага, я в 21-му так само подумав 😂

Заблокувавши порт зарядки іншим людям. Таке викликає нестримне бажання зробити щось недобре з авто, що блокує порт
І біжати знімати, коли зарядиться.

Я не знаю, яке у вас авто, то цей пост не стільки відповідь, скільки думки взагалі.

Більшість стереотипів про електроавто основані на експлуатації Ніссан Ліф першого покоління з малою батарейкою, збудованою на слабої хімії, та, головне, без термоменджемнту, що призводило до її швидкого зносу. Вона швидко заряджалась, та швидко розряджалась. Батарейки нових сучасних авто зношуються набагато повільніше (особливо LiFePO4). Пробіг 250-300 км зимою, чи 400-450 літом. То авто треба заряджати раз на 1-3 тижні. Воно буде стояти на повільній зарядці десь 8-10 годин, тобто всю ніч, чи робочий день, то не про блокування порту іншим. У спальному районі можна дійти пішки до 2-3 зарядних станцій, то залишити на ніч не велика проблема. Чи на половину дня у вихідний день, у неділю тощо.

Клуб анонимных владельцев электрогазонокосилок какой-то. Щас еще берлинец подтянется...
Кстати проблема оверстея у нас решается очень просто, не забрал машину после зарядки, через пол часа начинает тикать тройной тариф зарядки только без зарядки.

Назад
Зверху Знизу