Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Малюнки на тілі й душі. Історія друга: Наталя

• Автор теми Автор теми 057.uа
  • Дата створення Дата створення
Статус: Офлайн
Повідом.: 22812
Адреса: Харків
Історії жінок, які багато що втратили через війну, але змогли через красу та роботу знайти сенси життя

Ветеранка, дружина військового, мати військового. Війна змусила Наталю перемірити всі свої обличчя попри твердження, що війна не має жіночного.

Вже до повномасштабного вторгнення вона служила у 92 бригаді медикинею. Її чоловік, Олег Громадський, військовий полковник загинув в першій день повномасштабного вторгнення, захищаючи Харків. Але зокрема й завдяки йому харківський Євромайдан, одним з координаторів якого був Олег, розігнав “російську весну” в 2014 в Харкові та були побудовані ланцюги оборонців-добровільців Харкова до 2022 року. Адже Олег також був засновником об'єднання “Штаб оборони Харкова”. Наразі ім’я Олега Громадського носить одна з вулиць Харкова, а його син, який за знищення колони ****стів та оборону Харкова в перші дні війни отримав звання Героя України, продовжує служити та захищати.

photo2025-08-1211-39-17_689dd57e7829f.webp

Наталя, навіть після закінчення служби в ЗСУ, просто не могла залишатися осторонь. Волонтерство, комунікаційна підтримка “всіх своїх” хлопців та дівчат, які продовжують службу, потрапляють у шпиталь через поранення, йдуть через Харків на ротації.

photo2025-06-2721-46-49_689dd58bdfbfa.webp

А далі пропозиція від давньої колежанки по волонтерству Олени Вовк попробувати себе у новій якості - медикині, яка працює з лазерним апаратом для видалення тату та перманентного макіяжу. Адже через огріхи юності ця послуга досить зажадана.

Я захотіла навчатися, отримала навчання, отримала маленьку, собі таку працю для задоволення, розповідає Наталія.

Але війна й тут не відпустила Наталю. Її клієнти не лише ті, хто хоче позбутися небажаних тату, а військові та ветерани. які пережили поранення чи вибух поруч. В цей момент сотні розплавлених частинок металу врізаються в шкіру та обличчя, та здається спотворюють людину назавжди. Але Наталя прибирає ці наслідки війни за один або декілька сеансів. Запевняє це майже не болячі й значно прибрати, ніж наслідки війни з душі.

Я хочу приносити людям користь, давати красу. А через те, що я ще майстер роботи на лазерному апараті, і на даний час у нас військові можуть звертатися до нас, ми їм показуємо таку послугу, видалення залишкових вибухових речовин. Це дуже захоплює, коли ти бачиш результат своєї роботи. Чоловік прийшов, такий от, я б хотів, невже я буду ходити завжди з таким обличчям? І тут він виходить з чистим, красивим, омолодженим обличчям.

Наталія розповідає, що поки про такі можливості на жаль знають не всі поранені. В Харкові лише два таких апарату, одним з яких керує вона. Але завдяки чинним зв’язкам, вдається передавати інформацію. Адже це не лише про красу, а й про впевненість молодих ветеранів.

ЧИТАЙТЕ
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

photo2025-08-1413-24-34-2_689dd57f376a1.webp

Цей матеріал стало можливим створити завдяки підтримці Уряду Королівства Нідерландів в рамках проєкту «Жінки, мир, безпека: місцеві потреби – місцеві рішення», який реалізує Український Жіночий Фонд. Інформація, що представлена у матеріалі, не завжди відображає погляди Уряду Королівства Нідерландів.

photo2025-08-1415-27-30_689dd645e8914.webp

Джерело: 057.ua

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Назад
Зверху Знизу