Акт Злуки або Велика Злука — урочисте оголошення універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України. Проведене 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві.
Вам би цікаво було на екскурсії в Жовкві. Я в цьому році була.
В цьому замку була резиденція і поляцького короля Яна ІІІ Собеського, і литовських Радзівіллів, і українських гетьманів -Хмельницького, Мазепи. Прекрасний музей, картини, старовинні меблі і таке інше..але вразив мене старовинний храм поруч. Оце справжній український храм! Там в розписі хто б ви думали - Ярослав Мудрий, під ним тризуб. Навпроти нього - Княгиня Ольга, під її зображенням теж тризуб. Там був в розписі зображення Акт злуки, серед обличь видно Грушевського і інших українських діячів. Коли в місто прийшли комуняки, так місцеві жителі заштукатурили весь розпис на горі, щоб врятувати його від російських варварів. І тільки після отримання Незалежності в 1991 отреставрували. Цю історію я знала...Звісно хотілося побачити цей розпис...
Але темніє рано, ми зайшли вже ввечорі, внутрі було вимкнене світло, але одразу до нас вийшов святий отець, ввімкнув освітлення... з ним потрібно було якось привітатись, але ми ж ні разу не освічені в релігіях), ну що робити - я просто поклонилася йому низько, а треба було сказати чи слава Ісусу чи щось таке.
Та нічого, написала в Книзі відгуків добрі слова про рестовраторів і тих, хто дбає за цю історичну перлину.
Приїхавши в Харків прочитала багато про Жовкву - історично дуже цікаве місто, просто історична пам'ятка, а не місто.