"Метод хімічного олівця
Капніть пару крапель меду на долоню і злегка розітріть, а після проведіть по ньому хімічним олівцем. Якщо на руці залишиться синя розпливчаста лінія, значить, в продукті багато води.
Крім того, цей тест можна провести і по-іншому: гостро наточений хімічний олівець застроміть в мед і покрутіть пару секунд. У натуральному продукті, показник вологості в якому в межах норми, залишиться ледь помітний сіруватий слід або його взагалі може не бути.
Але цей метод не дозволяє дати об’єктивну оцінку якості продукту, він лише показує рівень вологи. Справа в тому, що вміст вологи в цих ласощах може варіюватися в залежності від сорту меду, умов і термінів його збору. Також цей показник може бути вищим в свіжозібраному і недозрілому продукті."