"
Одна з ключових для цієї дослідницької галузі подій відбулася у 19 столітті у Північній Америці. Йшов 1822 рік, і молодий торговець на ім’я Алексіс Сент-Мартін тинявся біля торгової станції у сучасному штаті Мічиган. Поруч з ним випадково вистрілив мушкет і поцілив йому у бік з відстані менше метра.
Його поранення були настільки серйозними, що через рану в його лівому боці вивалилася частина його легенів та шлунка. Смерть здавалася неминучою, але військовий хірург на ім’я Вільям Бомонт приїхав на допомогу та врятував життя Сент-Мартіна, хоча для цього знадобився майже рік та кілька операцій.
Однак Бомонт не зміг загоїти діру в животі свого пацієнта. Ця фістула залишилася похмурим нагадуванням про інцидент для Сент-Мартіна, але Бомонт був із тих, хто не пропустить гарну нагоду – якою б неприємною вона була.
Зрозумівши, що цей отвір відкриває унікальне вікно до людського кишківника, він протягом кількох років досліджував тонкощі травлення Сент-Мартіна. Наскільки охоче його пацієнт погодився на ці досліди - питання відкрите, адже відомо, що Бомонт під час проведення досліджень найняв його до себе як слугу – сьогодні таку домовленість навряд чи вважали б етичною.
Однак серед іншого Бомонт під час свого дослідження дізнався, як на нутрощі впливали емоції їхнього власника, зокрема гнів.
Завдяки цьому відкриттю Бомонт, якого згодом назвуть "батьком гастрофізіології", розвинув ідею про "вісь кишківник-мозок", згідно з якою ці органи не є незалежними один від одного, а натомість взаємодіють, причому один впливає на інший і навпаки. А тепер ми знаємо, що мікроорганізми в нашому кишківнику роблять цей процес ще більш складним і вражаючим.
"Все більше і більше досліджень показують, що мікробіом кишківника може впливати на мозок і поведінку різних тварин", - каже Елейн Сяо, доцентка кафедри інтегративної біології та фізіології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA).
Дослідження того, як саме наш мікробіом може впливати на наш розум - відносно нова сфера, яка, однак, швидко зростає. Протягом останніх 20 років у ній відбувався прогрес, особливо у дослідженнях тварин. І поступово з'являються свідчення того, що ці мікроорганізми є життєво важливою частиною не тільки нашого фізичного "я", але й нашого психічного та емоційного "я".!" _ Далі також цікаво..