Важливо: порівняння звітів ООС та ОБСЄ за 5й тиждень “перемир’я” на Донбасі (Інфографіка)
Публікуємо порівняння звітів ООС та ОБСЄ за п’ятий тиждень «перемир’я». Але спочатку пояснюємо контекст для всіх, хто не слідкував за цими звітами раніше та бачить їх вперше. Цей контекст важливий для розуміння ситуації. Далі в статті подана інфографіка, таблиця розрахунків та деталізовані дані зі звітів.
Контекст: для чого порівнювати звіти і що стало відомо
Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm
з 21 липня 2019 (офіційна дата початку так званого «перемир’я») проводять щотижневий моніторинг та публікацію порівняння офіційних звітів прес-центру Операції об’єднаних сил (ООС) та спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ. Порівняння стосується виключно кількості обстрілів з боку російських окупаційних військ, які вказують у своїх зведеннях зазначені офіційні структури.
Передумовою для постійного моніторингу та аналізу стали дані за перший тиждень «перемир’я», коли у звітах ООС у період з 21 по 27 липня вказували почергово «нуль», або «один» обстріл та порушення режиму припинення вогню, в той час як у звітах ОБСЄ були вказані від 2 до 6 обстрілів і порушень. Таким чином, заниження кількості обстрілів з боку окупантів у звітах ООС в порівнянні з СММ ОБСЄ було на рівні 80%.
На запити волонтерів InformNapalm з проханням надати відповідні коментарі та пояснення, чому спостерігається такий значний розрив у представленні інформації, в прес-службі ООС не відреагували. Проте, в соціальних мережах і блогах стали з’являтися матеріали, в яких намагалися спочатку дискредитувати дані волонтерів, а коли це зробити не вдалося, то стали поширювати версію, начебто, ніякого заниження кількості обстрілів не відбувається і різниця у звітах пов’язана лише з різною методологією.
Таке пояснення не є об’єктивним, бо жодна методологія не може пояснити чому у звітах ООС протягом тижня було через добу вказано «нуль», коли насправді обстріли фіксувалися ОБСЄ. Підкреслюємо, що мова іде виключно про обстріли з боку російських окупаційних військ та не стосується адекватної відповіді на агресію. Це принципове питання, яке змусило нас досліджувати цю тему.
В свою чергу, волонтери InformNapalm опублікували пояснення, чому вирішили написати про “бінарні звіти ООС”, а також виклали опис методології, за якою проводять порівняння. Принципово важливо, що при порівнянні звітів ООС та ОБСЄ дані розраховуються та приводяться до єдиного принципу підрахунків. Тому заперечення прес-служби ООС, які вони виказали на запитання журналістів «Радіо Свобода», і які спочатку були прийняті журналістами за «спростування», зовсім не пояснюють реальний стан речей і лише переказують слабкі спроби виправдань про «різну методологію» або «обстріли з різних боків».
27 серпня, коли засновник InformNapalm, журналіст і волонтер Роман Бурко змусим ЗМІ виправити висловлювання: «В ООС «спростували» дані InformNapalm про заниження обстрілів» та замінити його на «заперечили дані», сторінку журналіста у Facebook заблокували без пояснення причин на 3 доби. Також в цей день відбулися масові блокування сторінок інших блогерів та активістів, які підіймали інші важливі соціально-політичні питання.
Не дивлячись на ознаки цілеспрямованої інформаційної атаки проти InformNapalm та публікацій порівняння звітів ООС і ОБСЄ про обстріли з боку окупантів, паралельно відмічалося і скорочення розриву у відсотках щодо обстрілів. Так після публікації першого звіту, 30 липня, на наступний день за результатами аналізу другого тижня «перемир’я» було помічено короткострокове виправлення ситуації. Дані у звітах ООС, навіть, стали на деякий час перевищувати по кількості вказаних порушень дані СММ ОБСЄ. Проте, це тривало не довго і за результатами другого тижня ООС вказало на 32% менше обстрілів з боку окупантів ніж ОБСЄ.
На третьому тижні розрив складав вже 31%, але на четвертому тижні знову сягнув до 39,5%. Цікаво, що за усі тижні “перемир’я” у звітах ООС жодного разу не вказали більше 13 обстрілів, хоча у ОБСЄ за однаковою методологією кількість обстрілів сягала значно більшого показника. «13 обстрілів на добу» – це можна вважати психологічним максимумом, схоже, що цю позначку заборонили перевищувати у зведеннях ООС за будь-яку ціну.
П’ятий тиждень «перемир’я» охоплює дати з 19 по 25 серпня і він особливо цікавий, бо на нього припадає одразу два важливих державних свята: 23 серпня – День державного прапора та 24 серпня – День Незалежності України. І схоже, що ці дні дозволяють відповісти на питання для чого, або для кого, відбувалися заниження у офіційних звітах ООС весь цей час?
Щоб дати відповідь на це непросте питання процитуємо офіційну промову президента.
“Кожний мій ранок починається з смс-повідомлення. Скажу відверто, це смс від Генштабу: За минулу добу обстрілів – сім, втрати – дві. Цифри можуть бути різними, але тільки одна робить ранок добрим. Це – нуль. Обстрілів – нуль, втрат – нуль “, – заявив у своїй офіційній промові підчас святкування Дня Незалежності президент України Володимир Зеленський.
Тут ми бачимо і омріяний «нуль обстрілів», який намагалися малювати у звітах ООС на першому тижні і який не дозволили далі малювати волонтери та суспільний розголос. Тут проглядається і бажання окремих посадовців «зробити ранок президента добрим», а для цього кількість обстрілів має бути не великою.
23 серпня ООС у звітах подали лише 3 обстріли, а 24 серпня – лише 5 обстрілів. На противагу ОБСЄ (за перерахунками до єдиної методології) подали 13+8 та 16+3 остріли відповідно (цифри, які додаються – це поодинокі обстріли, які введені у інфографіку окремо).
Нам не відомо чи заниження та приховування справжніх масштабів війни є новою державною політикою, чи це окрема ініціатива посадовців, проте, в будь-якому разі така ініціатива є небезпечною і формує викривлену реальність. Війна не закінчиться, якщо заплющити очі та затулити вуха, повторюючи мантру про «закінчення війни». Війну треба сприймати адекватно, особливо на державному рівні, бо від цього залежить і адекватне сприйняття ситуації не тільки народом України, але і іншими державами, які підтримують Україну у її боротьбі.
Інфографіка порівняння звітів ООС та ОБСЄ за п’ятий тиждень «перемир’я»
На цьому тижні у інфографіку введений окремий параметр “поодинокі обстріли” у звітах ОБСЄ. Його можна було б сприймати як статистичну похибку при порівнянні, проте, якщо ми, навіть, не враховуємо цей параметр у розрахунках відсотків, то всеодно виходить, що прес-служба ООС занижує кількість обстрілів на 29%. Це точно вказує, що заниження відбувається і воно планомірне, а не випадкове.
Деталізована інформація у звітах ООС, ОБСЄ та Міністерства оборони України за п’ятий тиждень «перемир’я» в хронологічному порядку.
17 липня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську були досягнуті домовленності про бестрокове перемір’я з припиненню вогню з 00:01 21 липня. Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm зібрали інформацію про порушення режиму припинення вогню військовими формуваннями Россійської гибридної армії на Донбасі. Для порівняння наведені дані звітів прес-центру Операції Об’єднаних Сил (ООС) та звітів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, а також зведень Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об’єднаних сил в хронологічному порядку.
Зведення цих даних доступно для перегляду у таблиці.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.