Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Отпуск авансом. Можно ли заставлять рабочего возвращать?

• Автор теми Автор теми viktoriacad
  • Дата створення Дата створення

viktoriacad

Привіт!
Статус: Офлайн
Повідом.: 15
Отпуск авансом. Можно ли заставлять рабочего возвращать?

1.Одному рабочему дали отпуск авансом на 4 месяце работы. И он решил уволиться после 5 месяца? Его можно обязать вернуть всю зп?

2.А второй рабочий тоже взял отпуск авансом и увольняется ровно после 6 месяца работы? В таком случае с него ничего нельзя требовать? Но и год не прошёл?

Знаю что по Российским законом сумма удержания не может превышать 20 процентов от зп. Но у нас не Российские законы.

В гос конторе!

Стаття 70. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника

1. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

2. Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків;

{Абзац другий частини другої статті 70 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2234-VIII від 07.12.2017}

за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 відсотків.

З пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

3. Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

1.Одному рабочему дали отпуск авансом на 4 месяце работы. И он решил уволиться после 5 месяца? Его можно обязать вернуть всю зп?

2.А второй рабочий тоже взял отпуск авансом и увольняется ровно после 6 месяца работы? В таком случае с него ничего нельзя требовать? Но и год не прошёл?

Знаю что по Российским законом сумма удержания не может превышать 20 процентов от зп. Но у нас не Российские законы.

В гос конторе!

Это и есть тот тест, о котором Вы писали в теме с вакансией юриста,
https://www.kharkovforum.com/showthread.php?t=5181035
и, которую потом стерли, не выдержав теста на стрессоустойчивость от местных знатоков закона? :-)
Я и в той теме, и в этой совершенно серьёзно, без стёба и такого-прочего рекомендую с этим вопросом обратиться к пользователю с ником еюа. Вот он: https://www.kharkovforum.com/showthread.php?t=2417228

ктото ещё знает точно?

В гос конторе!

Там есть достаточно много нюансов.
В некоторых случаях производятся удержания из заработной платы при увольнении работника до срока за который был предоставлен отпуск, в некоторых случаях работодатель не имеет право удерживать переплаченные отпускные.

На мой взгляд исчерпывающий ответ на Ваш вопрос в статье 22 Закона Украины «Об отпусках».

Закон України «Про відпустки»
Вот ссылка https://www.google.com/url?esrc=s&q...FjAAegQICRAB&usg=AOvVaw1fjqEXCwxW-ZcHzj-hIvko

Советую прочесть весь закон (он достаточно простой и не очень большой)

но после полугода не могут ничего требовать?

это не распространяется на излишне выплаченную зарплату.

но после полугода не могут ничего требовать?
работники? что требовать? вообще от полугода ничего не зависит. удерживать или нет зависит от причин увольнения, и только.

какие должны быть причины?

Я смотрю Вы «крепкий орешек»!
:)

https://www.google.com/url?esrc=s&q...FjAAegQICRAB&usg=AOvVaw1fjqEXCwxW-ZcHzj-hIvko

Стаття 22. Відрахування із заробітної плати за час відпустки

У разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Відрахування, передбачене частиною першою цієї статті, не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи у зв'язку з:

1) призовом або прийняттям (вступом) на військову службу, направленням на альтернативну (невійськову) службу;

2) переведенням працівника за його згодою на інше підприємство або переходом на виборну посаду у випадках, передбачених законами України;

3) відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, а також відмовою від продовження роботи у зв'язку з істотною зміною умов праці;

4) змінами в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;

5) виявленням невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, що перешкоджають продовженню даної роботи;

6) нез'явленням на роботу понад чотири місяці підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлено більш тривалий термін збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні;

7) поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

8) направленням на навчання;

9) виходом на пенсію.

Відрахування із заробітної плати за невідпрацьовані дні відпустки у разі смерті працівника не провадиться.

А если рабочий работает несколько лет в одной и той же компании но просто перешёл на совсем другую должность в той же компании? И отработал указанное выше время?
Отпускные считаются с начала новой должности? или время на старой должности тоже защитывается?

А если рабочий работает несколько лет в одной и той же компании но просто перешёл на совсем другую должность в той же компании? И отработал указанное выше время?
отпуск не зависит от должности, зависит от периода работы.

отпуск не зависит от должности, зависит от периода работы.

То есть если рабочий в одной компании поменяет за год 4 разные должности(каждые 3 месяца увольняется с одной должности и сразуже принимают на другую тамже)? То отпускное время защитается за год и возращать не надо будет отпускные?

Ктото точно знает?

поменяет за год 4 разные должности

увольняется с одной должности и сразуже принимают на другую

но просто перешёл на совсем другую должность
перешел и уволился - совершенно разные действия с разными последствиями, в т.ч. по отпускным.

Вы так далеки от данного вопроса, и так ленивы, чтоб прочитать данные Вам ссылки законов, что, предположу, если мы тут все поляжем, разжевывая Вам эти вещи, у нас ничего не получится.

не більш 20 відсотків в Україні.

не більш 20 відсотків в Україні.

Вы же задавали вопрос относительно «отпускных».

Не путайте, пожалуйста, размер удержаний из заработной платы работника в других случаях.

Я думаю Вам самому будет очень сложно разобраться.

Тем более, что Вы «перепрыгиваете» с темы на тему так не принужденно и внезапно, что нам очень трудно уследить за «полетом Вашей мысли».:)

Поэтому настоятельно советую обратиться за консультацией в Держпраці. (Госпром , 7 подъезд, 6 этаж, если в Харькове).
Там Вы получите бесплатную консультацию хорошего специалиста из «первых рук»

Назад
Зверху Знизу